„Nacionalista retorika” – Idegesen reagált a román külügy Potápi Árpád János Krónikának adott interjújára

„Nacionalista retorika” – Idegesen reagált a román külügy Potápi Árpád János Krónikának adott interjújára

A román belpolitikára és a román politikusokra vonatkozó kijelentésektől való tartózkodásra szólította fel Budapestet Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár Krónikának adott interjúja kapcsán a bukaresti külügyminisztérium. A tárca egyúttal nacionalista retorikával vádolja a magyar felet.
Nem maradt visszhang nélkül Bukarestben Potápi Árpád János lapunknak adott interjúja, amelyben a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára bíráló hangnemben kommentálta Klaus Iohannis román államfő Erdély vélelmezett kiárusításáról tett korábbi kijelentését. A Krónikában közölt interjú nyomán a román külügyminisztérium ugyancsak államtitkári szinten reagált, helytelenítve a budapesti illetékes szavait. Bár Iulia Matei államtitkár a Digi24 hírtelevízió megkeresésére válaszolva előrebocsátotta, a bukaresti tárca nem kívánja kommentálni Potápi Árpád János „választási összefüggésben” tett kijelentéseit, ezt mégis megtette.

A román külügyminisztérium úgy értékeli, hogy a nemzetpolitikai államtitkár szavai „bizonyos nacionalista retorika” mentén hangzottak el.

Hírdetés

„Ez a nacionalista retorika a történelem egyoldalú értelmezésén alapszik, mesterséges törésvonalakat teremt és árt a jószomszédi kapcsolatoknak. A román fél folyamatosan visszautasította ezt a megközelítést” – nyilatkozta Iulia Matei államtitkár a bukaresti hírcsatornának. A román külügyi illetékes szerint a magyar kormány képviselőjének kijelentései a romániai választásokat megelőző kampányidőszakra tekintettel „negatív többletjelentést hordoznak”.

A bukaresti külügyminisztérium ezért államtitkára útján felszólította Magyarországot, tartózkodjon a román belpolitikára és a román politikusokra vonatkozó kijelentésektől. Végezetül a külügyi illetékes reagált Potápi Árpád János államtitkár Klaus Iohannis elnökkel kapcsolatos állásfoglalására is, amely szerinte „teljességgel helytelen”. „Románia elnökét a román állampolgárok szavazták meg, ő valamennyi román elnöke, azoké is, akik megszavazták, és azoké is, akik nem” – hangoztatta reagálásában a román államtitkár.

Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Krónikának adott interjúban „udvariasan korrektnek” nevezte a magyar–román viszony, közölve egyúttal, hogy sok vitás kérdés van, amit nem sikerült tisztázni, de szerinte az benne a legpozitívabb, hogy a budapesti kormány végezni tudja a magyar nemzeti közösség érdekében folytatott munkát. A Klaus Iohannis Erdély vélt kiárusításáról tett kijelentését kommentálva az államtitkár lapunknak megemlítette: a román államfő az erdélyi magyarok szavazataival került tisztségbe, de nem viszonozta a támogatást. Azt is hozzátette: Iohannisnak tudnia kell, hogy a szászokat a magyar királyok hívták be az 1200-as évek elején Erdélybe, kiváltságokat, autonómiát biztosítottak a Királyföldnek, amit a magyar uralom idején élveztek. „Az erdélyi szászok azonban ezt úgy hálálták meg, hogy a magyar szabadságharcok idején a magyarok ellenségeivel szövetkeztek, és 1918. december 1-je után kimondták a csatlakozást Romániához. Én nem vártam sokkal jobbat Klaus Iohannistól” – nyilatkozta a Krónikának az államtitkár.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »