Náci karlendítéssel tomboltak az angol futballszurkolók Münchenben

Hét angol szurkolót tartóztattak le hétfőn Münchenben, köztük hármat náci karlendítésért, de volt aki kárt okozott a szállodájában, és többen a rendőröket inzultálták.

Mintegy négyezer angol szurkoló van Münchenben a keddi, Németország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés miatt. A tudósítások szerint München belvárosában három angol drukkert tartóztattak le náci karlendítés miatt, míg egyikük 2000 eurós (közel 800 ezer forintnak megfelelő) kárt okozott a szállodájában, miután elszabadított egy pirotechnikai eszközt. Négy másik a rend őreit inzultálta, illetve közterületen könnyített magán. Többségük megúszta egy 200 eurónak megfelelő pénzbüntetéssel, ketten nem tudtak fizetni, így bíróság elé álltak.

A The Guardian szerint hétfőn több müncheni bár is bezárt, ahogy angol drukkerek egyre több csoportja jelent meg a városban, énekelve és zászlót lengetve. Kedden pedig azért nem nyitott ki több hely sem, mert értesültek az olykor kezelhetetlen angol drukkerekkel történt incidensekről. A helyi rendőrséget hétfő este egy olyan helyszínre riasztották, ahol 30 és 50 fő közötti csoport verekedett össze. Mire kiértek, megnyugodtak kedélyek és szétszéledtek.

Hírdetés

A lap hozzáteszi, körülbelül 700 rendőrt foglalkoztat a német-angol mérkőzés szombat óta, ezt több, mint amennyire a Bayern München bármelyik mérkőzésén szükség van. Az sem kizárt, hogy a mérkőzésen is lesz dolguk, állítólag számos angol drukker vásárolt jegyet a hazai szektorokba. A rendőrség szóvivője ezzel kapcsolatban azt mondta, csak abban az esetben akadályoznák meg, hogy angol drukkerek németek között nézzék a találkozót, ha alapos gyanújuk van arra, hogy ez problémát okozhat.

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya külön felhívta a drukkerek figyelmét, hogy botrányos viselkedésük negatív hatással lehet a válogatottra is, ezért arra kérte őket, civilizáltan támogassák a csapatot.

A labdarúgó-szövetség a helyi rendőrséggel és a biztonsági szolgálatokkal együttműködve igyekszik korlátozni a rendbontásokat Németországban. Az angol szurkolóknak mintegy 3500 jegyet osztottak ki a Bayern München Allianz Arénában rendezett idegenbeli mérkőzésre.

A további rendbontások hatással lehetnek az Egyesült Királyság és Írország közös pályázatára a 2028-as Európa-bajnokság megrendezésére, mivel Angliának nézők nélkül kell lejátszania a szombati, Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzést, miután a tavaly nyári, Olaszország elleni Eb döntő során zavargások törtek ki a Wembleyben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »