Náci időkből való aranykincset találtak elásva

Több száz pénzérméből álló, a hitleri birodalom végnapjaiban elásott rejtélyes aranykincsre bukkant egy amatőr régész az észak-németországi Lüneburg külterületén.

Két zsákban összesen 217 történelmi aranypénzt találtak egy mező szélén. A legrégibb aranyérmék 1831-ből származnak, a legújabbak 1910-ből. A legtöbb aranyérme Belgiumból és Franciaországból való, de találtak aranypénzeket Olaszországból és az Osztrák–Magyar Monarchiából is.

A zsákokat a berlini Reichsbank – a hajdani német jegybank – pecsétjével plombálták le, és a horogkeresztet és sast ábrázoló alumíniumpecsét anyagának összetételéből szakértők arra következtetnek, hogy az aranykincset a hitleri birodalom végnapjaiban vagy közvetlenül a háború után rejthették el.

Szakértők biztosak abban is, hogy az aranypénzek a Reichsbank aranytartalékából származnak, és egy hajdani bennfentes lophatta el azokat. A kutatókat meglepte, hogy noha az érmék különböző országokból és korokból származnak, mind 21 milliméter átmérőjűek, és kivétel nélkül 6,45 gramm súlyúak, amire nem találnak magyarázatot.

Hírdetés

Az aranypénzek napjainkban – pusztán a nemesfém piaci árát tekintve – mintegy 45 ezer eurót (14 millió forint) érhetnek. Hajdan egy-egy érméből például egy jó minőségű öltönyt lehetett csináltatni.

A náci időkből származó aranykincsre még tavaly októberben bukkantak rá, de a leletet csak kedden mutatták be a nyilvánosságnak, mivel szeretnék felkutatni a jogos tulajdonost, vagy legalábbis megismerni a kincs történetét. A régészek egyelőre az elveszett tárgyak hivatalánál jelentették be a leletet.

Florian Bautsch kincsvadász szabadidejében, a hatóságok engedélyével, egy speciális fémdetektorral kutat régiségek után. Tavaly a lüneburgi városi régészek kérték fel, hogy vizsgáljon meg egy gyanús magaslatot. Eredményes munkáját 2500 euróval jutalmazták.

A régi aranypénzeket vasárnaptól a lüneburgi városi múzeumban állítják ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »