Na most mi lesz? Leváltották a lengyel védelmi- és külügyminisztert

Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki leváltotta Witold Waszczykowski külügyminisztert és Antoni Macierewicz nemzetvédelmi minisztert – derült ki a Wiadomosci lengyel lap értesüléseiből. Waszczykowski helyére a volt belügymi államtitkár-helyettes Jacek Czaputowicz lép, Macierewiczet pedig a volt belügyminiszter Mariusz Blaszczak váltja.

A sajtóhírek szerint a miniszterelnök az államfő Andrzej Duda elé terjesztette a döntést egy kormányátalakítási ceremónia keretén belül. Waszczykowski és Macierewicz azonban nem vett részt a rendezvényen, hanem öt perccel annak kezdete előtt elhagyta az elnöki palotát.

Hírdetés

Beata Szydlo volt kormányfő 2017 végén mondott le, miután elmérgesedett a szuverenitási vita az Európai Unió és a lengyel kormánypárt közt. Szydlo helyére Mateusz Morawiecki lépett, akit a nemzetközi körök megbízhatóbbnak tartanak.

Decemberben a Európai Bizottság döntést hozott arról, hogy jogi eljárást indít Lengyelország ellen, amiért eltér a bevándorláspártiság és a liberális demokrácia eszméjétől.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »