MVM: év végén indul a villamosenergia-iparági adatcsere

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Az iparági adatcsere bevezetése egyebek mellett lehetővé teszi a kereskedelmi és elszámolási folyamatok határidőre történő megvalósítását, az adatforgalmi és adatkezelési biztonság szavatolását és a piaci működés költséghatékony biztosítását, hiszen a digitalizált folyamatoknak köszönhetően jelentősen csökkenni fog a manuális adatkezelés. Kiemelték, hogy az adatcserével a folyamatos villamosenergia-ellátás továbbra is zavartalanul biztosított, a villamos energia ára nem változik. A rendszer élesítését a két energiaszolgáltató és a hat hálózati elosztó december 29-én és 2024. január 6-án, több lépcsőben valósítja meg. Ilyen léptékű, ennyi engedélyes társaságot egyszerre érintő, összehangolt informatikai fejlesztésre még nem volt példa a magyarországi villamos energia szektorban.

Az MVM mindent megtesz annak érdekében, hogy az új rendszer bevezetése zökkenőmentes legyen. Egy ekkora fejlesztésnél ugyanakkor a gondos tesztelés ellenére sem zárhatók ki a hibák, ezért ügyfeleik türelmét és megértését kérik. Az iparági adatcsere rendszerének bevezetése az ügyfelek számára kézzelfogható változást elsősorban a diktálásnál jelent. Ugyanis 2024-től a havi mérőállások diktálását már nem a hálózati elosztók, hanem az egyetemes szolgáltatók fogadják. Kivételt képez az éves leolvasás, illetve az azt helyettesítő fényképes diktálás azoknál az elosztóknál, amelyeknél erre az ügyfeleknek lehetőségük van. Az MVM arra kérte fizetős mérővel (EFM) rendelkező ügyfeleit, hogy az adatcsere rendszerének élesítését megelőzően, december 28-ig gondoskodjanak a következő időszakban számukra szükséges villamos energia mennyiség feltöltéséről.

Hírdetés

A villamosenergia kereskedők és elosztók közti adatcsere a teljesen automatizált, digitalizált folyamatok bevezetésével nem csupán a piaci szereplők, hanem minden fogyasztó számára is előnyös. A szektor fejlődése és az innovációk bevezetése hozzájárul egy fenntarthatóbb és élhetőbb jövő kialakításához. A villamosenergia piacának szereplői elkötelezettek amellett, hogy az adatcserével tovább növeljék a piaci hatékonyságot és az ügyfél-elégedettséget, hozzájárulva a fenntartható energiajövő kialakításához – olvasható az MVM közleményében.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »