Műveljük kertjeinket! – Háztáji gazdálkodást segítő program a legszegényebb településeken

Műveljük kertjeinket! – Háztáji gazdálkodást segítő program a legszegényebb településeken

Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki idén a Felzárkózó települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak – tájékoztatta szerkesztőségünket március 16-án a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A segélyszervezet mintaprojektjén, a Jelenlét programon alapszik az országos kormányprogram.

Idén tavasszal több mint száz kistelepülésen mintegy háromezer család kapcsolódik be a háztáji gazdaságok újraélesztését célzó részprogramokba. A résztvevők a legtöbb helyszínen nemcsak magot vagy palántát kapnak, hanem gyakorlati útmutatást és szakmai tanácsokat is. A Jelenlét pontok munkatársai a kert felásásától a termés betakarításáig figyelemmel kísérik és segítik a családok tevékenységét.

A 2019-ben indult Felzárkózó települések program egyik alapvető célkitűzése volt a hosszú ideje parlagon maradt kertek, illetve a falvak belterületén található, gondozatlan földek megművelése. Az ország legszegényebb településein a mostani felnőttek már nem látták szüleiket, nagyszüleiket kertet művelni, a kertművelés alapjait újra meg kell tanítani az ott élő embereknek.

A települések belterületén összenyitott hátsó kertekben több helyszínen is közösségi kerteket alakítottak ki, ahol szakemberek útmutatása mellett közfoglalkoztatásban dolgozó helyi lakosok művelnek többhektáros földdarabokat.

A program kiemelt helyszínein – így többek között Tarnabodon, Rimócon, Martonyiban, Besenyődön, Tarpán, Zalakomáron – a közösségi kertek egyre jelentősebb szerepet töltenek be a helyi gazdaságban. Néhány településen innovatív, víztakarékos termelési eljárásokat alkalmaznak; modern, fenntartható modelleket honosítanak meg, melyek csökkentik az időjárással szembeni kiszolgáltatottságot, és tervezhetőbb, kiszámíthatóbb művelést tesznek lehetővé.

Hírdetés

A felzárkózó településeken több mint harminc mintakert működik, és ezek hatására egyre több és több család kezdi el a saját kertjét is művelni. A programba jelentkező helyi lakosok, miután felásták a kertjüket, könnyen termeszthető, az adott vidéken előforduló növények magjait kapják adományba. Több helyen jellemzően céklát, répát, retket, babot, petrezselymet és salátát ültetnek; más falvakban paprikát és paradicsomot termesztenek. Ez utóbbiakhoz a korábbi tapasztalatok alapján 2023-ban nem magot, hanem előnevelt palántát kapnak a családok. A Jelenlét pontok munkatársai a termőterület kialakításától egészen a betakarításig figyelemmel kísérik, szükség esetén segítik a családok munkáját.

A Felzárkózó Települések program jelenleg 118 településen zajlik, a falvakban kialakított Jelenlét pontokat húsz civil és egyházi szervezet működteti.

A legszegényebb településeken újraéledő háztáji termelés csökkenti a családok kiszolgáltatottságát, a saját szükségleteket meghaladó termény pedig a Tiszabőn, Gyulajon és Tiszaburán működő kézműves technológiával működő feldolgozó üzemekbe kerül, ahol modern, egészségtudatos étrendbe illeszthető krémek, lekvárok, csatnik, szörpök készülnek, melyek egyre több helyen kereskedelmi forgalomban is megjelennek.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »