Mutatjuk Zelenszkij győzelmi tervének öt pontját. Többek között átvenné az amerikai egységek helyét Európában

Mutatjuk Zelenszkij győzelmi tervének öt pontját. Többek között átvenné az amerikai egységek helyét Európában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán bemutatta az ukrán parlament előtt nyolcpontos győzelmi tervének 5 pontját. A fennmaradó három titkos marad. Zelenszkij szerint a győzelmi tervének következménye az lenne, hogy a háború véget ér 2025-ben.

Az elmúlt hetekben sok, nemegyszer ellentmondásos információk láttak napvilágot a győzelmi tervvel kapcsolatban. Most is csak 5-öt ismerhetünk meg, mert hármat Zelenszkij még az ukrán képviselők előtt is rejtve tart. A sorok között azért sejthető, hogy leginkább azért, mert a fennmaradó három pont a nyugati szövetségesek számára jelen állapotában elfogadhatatlan.

Zelenszkij leszögezte, hogy szóba sem jöhet, hogy Ukrajna területekről mondjon le, és kijelentette, hogy „Oroszországnak el kell veszítenie az Ukrajna ellen vívott háborút”. Azt is hozzátette, hogy „Oroszországot rá kell kényszeríteni, hogy részt vegyen a békecsúcson és véget akarjon vetni a háborúnak”.

Íme az öt, Zelenszkij által bemutatott pont a győzelmi tervéből:

Híradások szerint Zelenszkij három hónapot adott nyugati partnereinek, hogy eldöntsék, teljesítik-e a követeléseit – ez még szeptember végén, az ENSZ-közgyűlés idején volt.

Hírdetés

Moszkva: Ukrajna józanodjon ki

Oroszország is reagált a Zelenszkij által bejelentett győzelmi tervre. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt közölte, hogy Ukrajnának „ki kellene józanodnia és tudomásul kellene vennie politikája ostobaságát”.

Peszkov szerint részleteiben reagálni Zelenszkij győzelmi tervére még korai, de nyilvánvalóan hasonlít az amerikai tervekhez, hiszen az USA – Peszkov szerint – Ukrajnát használja Oroszország elleni háborújához, és az „utolsó ukránig harcolni” is fog. 

Nem sokkal később megszólalt Marija Zacharova orosz külügyi szóvivő, aki kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij győzelmi terve a NATO és Oroszország háborús összecsapásához vezet, ami katasztrofális lesz az ukrán népre nézve.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »