Mutatjuk mennyit spórolhat a hőszivattyúval, támogatással is beszerelheti

Mutatjuk mennyit spórolhat a hőszivattyúval, támogatással is beszerelheti

Share 0 Post 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az idei nyáron életbe lépett, új építésű ingatlanokra vonatkozó szabályoknak gyakorlatilag már csak ezzel a technológiával lehet megfelelni, hiszen a hőszivattyúk a környezet hőenergiáját hasznosítják hűtésre-fűtésre, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez. Bár a hőszivattyúk telepítési költsége magasabb lehet egy hagyományos kondenzációs kazánéhoz képest, üzemeltetési költségeik kedvezőbbek, különösen akkor, ha a szükséges áramot napelemes rendszerek vagy a kedvezményes H tarifás hálózati energia biztosítja. Az Immergas szakértői szerint a hőszivattyú önmagában is képes az előírt 30%-os energiamegtakarítás elérésére. További költségcsökkentési lehetőségeket kínál az Otthonfelújítási Program, mely keretében családi házak energetikai korszerűsítésére is lehet pályázni. A programban eddig csupán a befogadható pályázatok 10%-át nyújtották be, így további jelentkezésre bőven van lehetőség. Magyarország ugyan el van maradva a működő hőszivattyúk számában, de a tavalyi évben 32%-os bővülést regisztráltak, és a támogatásoknak köszönhetően ez az arány tovább nőhet, írja a portfolio.hu.

A hőszivattyúk közül több típus is elérhető a piacon, attól függően, hogy milyen közegből (levegő, föld, víz) veszik fel a hőt, és azt milyen közegnek adják át. A levegő-levegő hőszivattyúk a legelterjedtebbek, ezek közé tartoznak a hűtő-fűtő klímák. A levegő-víz hőszivattyúk a fűtési és hűtési rendszerekben keringtetett víznek adják át a hőt, míg a föld-víz hőszivattyúk a talajból nyerik az energiát.

Ezek a rendszerek nemcsak új építésű ingatlanoknál, hanem felújítások során is kiváló megoldást jelentenek. Új házak esetében például padlófűtéssel és mennyezethűtéssel kombinálva, napelemekkel és melegvíztárolóval együtt telepíthetők, így szinte teljesen zéró kibocsátással üzemeltethetők. Meglévő épületek esetében a hőszivattyús rendszerek beépítése előtt érdemes a ház energetikai állapotát felmérni, és adott esetben szigetelést, nyílászárócserét is végezni a hatékony működés érdekében.

Hírdetés

Bár a hőszivattyúk működéséhez elektromos áram szükséges, amit napelemmel is biztosítani lehet, a magyar háztartásoknak lehetőségük van a kedvezményes H tarifára is, amely fűtési időszakban, a nap 24 órájában elérhető. Ez a tarifa a jelenlegi legkedvezőbb áron biztosít villamos energiát a hőszivattyúk működtetésére, így még vonzóbbá téve ezt a megoldást a lakossági felhasználók számára.

Az Európai Unióban a fűtési és hűtési rendszerek energiafelhasználása az összes energia 50%-át teszi ki, amelynek több mint 70%-a fosszilis tüzelőanyagokból származik. A hőszivattyúk elterjedése jelentős szerepet játszik az EU klímapolitikájában és a REPowerEU-terv céljaiban, melyek közé tartozik a fosszilis energia arányának csökkentése, valamint az épületek energiahatékonyságának javítása. Az Európai Hőszivattyú Szövetség (EHPA) adatai szerint ugyan az elmúlt években látványosan nőtt a hőszivattyúk eladása, de Magyarország még mindig le van maradva a nyugat-európai országoktól. Ennek ellenére hazánkban is gyorsuló ütemben növekszik a hőszivattyúk telepítése, amely hosszú távon komoly hatással lesz az ország energiatakarékossági céljainak elérésére.

A hőszivattyús rendszerek a jövő megoldásai, amelyek nemcsak gazdaságosak, hanem környezetbarát módon segítik elő a fűtési és hűtési igények kielégítését. A technológia terjedésével a lakosság jelentős mértékben csökkentheti energiafogyasztását, hozzájárulva az ország és Európa fenntarthatósági céljaihoz.

Share 0 Post 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »