Mutatjuk, melyik országban a legjobb élni. Szlovákiát szinte az összes szomszédos ország megelőzte

Mutatjuk, melyik országban a legjobb élni. Szlovákiát szinte az összes szomszédos ország megelőzte

Európában a legjobb élni – legalábbis a Boston Consulting Group (BCG) társaság által kidolgozott legújabb ranglista szerint, mely az életminőséget vizsgálta.

Az ranglista első tíz helyezettje közül ugyanis kilenc az öreg kontinensen található.

10. Hollandia

9. Ausztria

8. Finnország

7. Szingapúr

6. Svédország

5. Dánia

4. Luxemburg

3. Izland

Hírdetés

2. Svájc

1.Norvégia

Az életminőség értékelését és osztályozását illetően Szlovákia a 33. helyet szerezte meg, így a szomszédai közül Ausztria, Csehország és Lengyelország is megelőzte. Míg Ausztria benne van a top tízben, addig a csehek a 24. a lengyelek pedig a 32. helyet szerezték meg.

A szomszédos országok közül az életminőség már csak Magyarországon (37. hely) és Ukrajnában (67. hely) rosszabb. Jó néhány EU-s ország azonban még Szlovákiánál is rosszabb helyezést ért el. Például Litvánia a 34. helyen, Horvátország a 40. helyen, míg Görögország a 42. helyen végzett. A ranglista 59. fokára Oroszország állhatott fel.

Tíz kritérium

A BCG az ún. SEDA index alapján készítette el a ranglistát. Az index tíz kritérium alapján értékeli az adott ország életminőségét. Az alapvető értékelendő faktorok közé az ország gazdasági helyzete – egy lakosra eső GDP, a munkanélküliség mértéke, valamint az ország gazdasági stabilitása tartozik.

A SEDA index azonban figyelembe veszi az olyan kvalitatív kritériumokat is, mint az egészségügyhöz és az oktatáshoz való viszony, a polgári társadalom mértéke, valamint a nemi egyenlőség.

Mind a tíz kritériumot megmérik, majd egy 0-tól 100-ig terjedő skálán elhelyezik. A bevételeket, illetve a gazdagságot illetően a 40,2-es indexszel Portugália mellett Szlovákia végzett a leggyengébben. Összehasonlításképpen: a maximum, száz százalékos értékelést Brunei, Katar, Szingapúr és Luxemburg szerezte meg. Mindemellett nullás kontóval a Közép-afrikai Köztársaság rendelkezik.

Szlovákia a legjobb értékelést az egyenlőség kategóriájában szerezte meg (95,9). Szlovákiától jobb helyezést Izland (97,4), Norvégia (98,2), Csehország (98,4) és Szlovénia (98,8) ért el. Ez a kategória a bevétel megoszlását, valamint az oktatáshoz és az élet hosszához való hozzállást méri.

Szlovákia összpontszáma 67,4. 2009-től, amióta a SEDA indexet kidolgozzák, Szlovákia 1,7 ponttal javított.

HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Culture Trip


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »