Mutatjuk, kik azok a diákok, akik kérvényezhetik a támogatást a laptopra vagy táblagépre?

Mutatjuk, kik azok a diákok, akik kérvényezhetik a támogatást a laptopra vagy táblagépre?

A beruházási, regionális fejlesztési és informatizálási minisztérium új támogatási rendszert hirdetett iskolás korú gyermeket nevelő családok számára. Egyszeri, 350 eurós digitális hozzájárulást biztosítanak az általános- és középiskolai tanulók kiválasztott csoportjainak laptop vagy billentyűzetes táblagép vásárlásához.

A Digitális Tanuló projekt jelenleg már online elérhető, a regisztráció teljesen digitális, és részletes eljárás is van arra vonatkozóan, hogy a feltételek teljesülése esetén hogyan lehet hozzájutni ehhez a hozzájáruláshoz.

Négy csoport pályázhat

A digitális tanulásra alkalmas laptop vagy tablet vásárlásához nyújtott állami hozzájárulás elsősorban a lakosság anyagi rászoruló társadalmi csoportjainak, illetve alacsony és átlag alatti jövedelmű háztartások, valamint sajátos nevelési igényű tanulókat célozza. Jelenleg azonban a középiskola első évfolyamos tanulói is igényelhetnek hozzájárulást, mivel őket különösen érintette az online oktatás az elmúlt években. Hozzájárulásra jelentkezhetnek:

A fent említett csoportok valamelyikébe tartozó hallgatók jelenleg a digitalnyziak.sk portálon regisztrálhatnak, ahol a hallgató és a jogi képviselő adatait kell kitölteni. A minisztérium szerint ezen adatok ellenőrzése és a kérelem feldolgozása több napot is igénybe vehet. A sikeres igazolásról üzenetben értesítik a hallgatót, amely után ugyanazon a portálon lehet kiválasztani, hogy a közeli szerződéses értékesítési pontok közül melyikben igényelhető a hozzájárulás.

Hírdetés

A kínálatból egy konkrét készülék kiválasztása már a tanuló és törvényes képviselőjének feladata, de a készülék vásárlása már a képviselő, vagyis legtöbb esetben a szülő feladata. Bármilyen kérdés, probléma esetén a tanulók és a szülők a hivatalos telefonos ügyfélszolgálathoz is fordulhatnak a 02/32 28 44 66-os telefonszámon.

Milyen gépet lehet vásárolni?

Mivel az eszközöket oktatásra szánják, meg kell felelniük bizonyos szabványoknak.  Ezért a készüléknek rendelkeznie kell:

Hogyan érkezik a támogatás?

A gyerekek és a szülők nem közvetlenül, hanem utalványon keresztül kapnak pénzt.

Amikor a jogi képviselő regisztrál a digitalnyziak.sk projekt honlapján, megtörténik az ellenőrzési folyamat, majd a szülő kap egy SMS-t egy megerősítő kóddal.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »