Mutatjuk, hogyan igényelhető a legegyszerűbben a nyugdíj

Mutatjuk, hogyan igényelhető a legegyszerűbben a nyugdíj

A nyugdíjkérelmezésre való felkészülés akár évekig is eltarthat. Az új törvények szerint, ha az ember betölti a 65. életévét és egyúttal eléri a nyugdíjjogosultságot is, januártól ebből az okból kifolyólag akár fel is mondhatnak neki a munkahelyén. Ezért aztán nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani az erre való felkészülést.

Hogyan fogjunk hozzá?

Ajánlatos jó előre ellenőrizni, hogy a Szociális Biztosító nyilvántartásában megtalálható-e  valamennyi munkaviszonyunk a bruttó keresetünkkel együtt (többnyire 1984 óta számítják). Ezt a célt követi a 2003. december 31-éig mindenkinek megküldött Tájékoztató a biztosított számlájának egyenlegéről, illetve a biztosított számlaegyenlegének 2004. január 1-je óta történt változásairól szóló tájékoztató is. Ennek a másolata kikérhető a Szociális Biztosítótól, vagy a Szociális Biztosító illetékes kirendeltségén kérhető az ún. grid kártya kiállítása, ennek segítségével a biztosító honlapján keresztül hozzá lehet jutni a 2004. január 1-jétől szóló nyugdíjbiztosításra vonatkozó adatokhoz.

Hogyan írjuk meg a nyugdíjkérelmet?

A kérelem megírása ügyében a Szociális Biztosító állandó lakhely szerinti illetékes kirendeltségéhez kell fordulni. Ha egészségügyi okokból nem tud jelentkezni az illetékes kirendeltségen, azt az ideiglenes tartózkodási helye szerinti kirendeltség is meg tudja írni.

Mikor lehet beadni a kérelmet?

Hírdetés

Célszerű előzetesen időpontot egyeztetni, de legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltésének napján lehet a kérvényt megírni, akkorra azonban már minden lényeges adatot ajánlatos igazolni.

Mi mindent kell a kérelemhez csatolni?

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél; a tanulmányok befejezését igazoló okirat (tanoncbizonyítvány, érettségi bizonyítvány, oklevél vagy iskolai igazolás arról, hogy mettől meddig tartottak a tanulmányok); az 1963 után született személyeknek a tankötelezettség elvégzését igazoló bizonyítvány; katonai könyv vagy a katonai szolgálat időtartamát igazoló bizonyítvány; a gyerekek születési anyakönyvi kivonatai; igazolás a munkanélküli nyilvántartásról, ha 2001. január 1-je előtti időszakról van szó, valamint a munkanélküli segély igénybevételéről, ha 2000. december 31-e utáni időszakról van szó; ha olyan a munkaviszony időtartamát és a bruttó kereset összegét igazoló dokumentumokkal rendelkezünk, amelyeket nem tartalmaz a biztosított egyén egyenlegéről szóló Tájékoztató, akkor azokat is csatolni kell a kérelemhez

Mi a további teendő?

A megbeszélt napon és időpontban be kell menni a szociális biztosító illetékes kirendeltségébe, és be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat. A nyugdíjkérelmet a biztosított hiteles dokumentumai és nyilatkozatai alapján a szociális biztosító kirendeltségének munkatársa jegyzi be, a biztosított az aláírásával megerősíti a kérelemben szereplő valamennyi adatot. Bármilyen kétely esetén a kirendeltség munkatársai válaszolnak az öregségi nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekre.

Hogyan lehet a kérelem feldolgozását felgyorsítani?

A kérelem bejegyzésével elindul a nyugdíj-megállapításra irányuló eljárás. Fontos, hogy a kérelmező együttműködjön a kirendeltség munkatársával. Ha a kérelemben szereplő állítások hiteles dokumentumokkal vannak alátámasztva, az jelentős mértékben hozzájárul a nyugdíjkérelmi eljárás felgyorsításához. Ha hiányzik néhány irat, amit a kérelmezőnek nem áll módjában igazolni, a Szociális Biztosító szerzi be azokat, ez azonban lényegesen meghosszabbíthatja az eljárást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »