Muszlim vérrituálé vitt egzotikus vírusfertőzést Londonba

Muszlim vérrituálé vitt egzotikus vírusfertőzést Londonba

Egy furcsa vírus jelent meg Londonban: tíz ember kapta mindössze el, és az orvosoknak fogalmuk sem volt, miért pont ők, és hogyan, mivel semmilyen rizikófaktoruk nem volt a véren át terjedő fertőzésre. A dolog egészen addig rejtély maradt, amíg az egyik orvos vágásokat nem talált az egyik beteg hátán, amiről aztán kiderült, hogy egy muszlim vérrituálé során született, és ez volt a helyzet a többiekkel is.

Az Imperial College London kutatói az Emerging Infectious Diseases tudományos folyóiratban számoltak be az esetről, a tanulmányból kiderül, hogy önostorozás során születtek a sebek, amelyek a HTLV-1 jelű vírusfertőzésért feleltek.

A HTLV-1 ugyanabba a retrovírus-családba tartozik, mint a HIV is.

Az önostorozás néhány síita iszlám közösségben általános, a hívők így fejezik ki az elkötelezettségüket. A korbácsolás éles pengékkel vagy pálcákkal történik, és a hit kimutatására szolgál. A tíz beteg mohamedán vallású volt, és mindannyian egy ilyen közösséghez tartoztak.

Hírdetés

A fertőzés annak ellenére történt, hogy az egyik beteg például beszámolt arról, hogy az önostorozásra használt eszközöket fertőtlenítő oldatba mártják használat előtt. Bár azt hihetné az ember, hogy ez megöli a vírust, úgy tűnik, az mégis túlélt, és megfertőzte azokat, akik nyílt sebeket szereztek az ostorozás közben.

Bár a HTLV-1-fertőzés általában csak megbúvik, és nem okoz tüneteket, az esetek 2-5 százalékában a T-limfociták rákos elváltozását okozza, 2 százalékban pedig az idegrendszerre ható betegség alakul ki tőle. Egyelőre nem ismerünk rá gyógymódot. A leggyakrabban a fertőzést szoptatás, szexuális aktus vagy használt kábítószeres tű használata során kapják el. Az orvosok tervezik, hogy a felsoroláshoz adják az önostorozást is.

(24.hu nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »