Muszlim lesz London vezetője?

A tegnapi helyhatósági választások előtti utolsó felmérések hajszálnyi munkáspárti előnyt mutattak, holott sokáig Zac Goldsmith, az eddigi városvezető, Boris Johnson tanítványa volt előnyben. Így akár muszlim vezetője is lehet Londonnak Sadiq Khan személyében. Eldőlt az is, milyen lesz a walesi, az északír nemzetgyűlés és a skót parlament összetétele.

Ezrek hagyták ott adminisztrációs hiba miatt a szavazóköröket Londonban, mert véletlenül máshova kerültek adataik, így nem adhatták le voksukat a brit főváros új polgármesterének személyére. Nagy a tét, hiszen a parlamentbe átülő Boris Johnson helyére nagy erőkkel pályázik az ellenzéki Munkáspárt, élén Sadiq Khannal. A harmadgenerációs muszlim vallású, pakisztáni gyökerű politikus egyértelműen rokonszenvesebb London központjában élőknek, míg Zac Goldsmith a külső kerületekben népszerű, ám a legutolsó felmérés szerint 9 százalékkal kevesebben támogatták, mint munkáspárti ellenfelét.

Hírdetés

A tegnapi szavazóköri kavarodás számos állampolgár mellett Ephraim Mirvis brit főrabbit is érintette, aki a főváros Barnet nevű negyedében szavazott volna, de adatainak elkeveredése miatt nem tudott élni választójogával. Az ellenzéki Munkáspárt rengeteg óvást jelentett be, elképzelhető, hogy több szavazókörben később születik eredmény. Választási szakértők szerint a várhatóan alacsony részvétel miatt nem lefutott a verseny a brit fővárosban.

A walesi nemzetgyűlési választás legnagyobb tétje, hogy sikerül-e meggyengíteni a baloldalt, ahol idáig ellenzékben politizált a Konzervatív Párt. Ugyanakkor nemzetiségi kérdések is szerepet játszottak a kampányban, egy Köztársaság nevű monarchiaellenes csoport arra hívta fel a megalakuló nemzetgyűlést, hogy ne a királynőnek, hanem Wales választóinak tegyen hűségesküt. Ugyanez a lobbicsoport hasonló felhívást intézett a skót parlamenthez. Az északír nemzetgyűlést illetően a legnagyobb kérdés, hogy az unionista pártot meg tudja-e szorongatni a baloldali, függetlenségpárti Sinn Féin. A helyhatósági választás lapzártánk után ért véget a szigetországban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »