Muszlim gyermekházasságok Németországban

Muszlim gyermekházasságok Németországban

Újabb témával ismerkednek a németek a menekültválság kapcsán: a gyermekházasságokéval. Az iszlám világban természetesnek számító frigy európai viszonylatban kényszerházasságnak minősül, mivel a lányok fiatal életkora törvényileg zárja ki a házasságkötést.

Bár az adatok egyelőre átláthatatlanok, a kereszténydemokraták parlamenti frakciója országos szinten ezer gyermekházasságot emleget. A német politikusok és az igazságszolgáltatás helyzete nem irigylésre méltó, már csak azért sem, mert a külföldön kötött gyermekházasságok elvileg Németországban is érvényesek. Ezen a helyzeten akar változtatni a CDU–CSU szövetség. A kereszténydemokraták kizárólag a törvényes szabályozásban látják a lehetőséget arra, hogy maradéktalanul felszámolják a kiskorúakat érintő visszaéléseket. Egy ilyen törvény azt is megakadályozná, hogy a saríán alapuló jog a Jordániából, Libanonból, Irakból, Szíriából érkező menekültekkel együtt teret nyerjen Németországban. A parlament belügyi bizottságában a CDU–CSU-t képviselő Armin Schuster kijelentette: „Elfogadhatatlan, hogy kénytelenek vagyunk olyan házasságokat elismerni, amelyek ellentétben állnak a német törvénnyel.” A szociáldemokraták a gyermekek érdekeinek védelmét helyezik előtérbe. „Senkit, egy gyermeket pedig főképp nem lehet belekényszeríteni a házasságba” – mondta a Bundestag SPD-frakcióját vezető Thomas Oppermann.

E vélemények éles ellentétben állnak az iszlám országokból érkező menekültek hagyományaival, ahol a szülők keresnek férjet a gyermeklányoknak. Az esküvőre kényszerített gyerekek esetében a szerelmi vonzódás csak igen ritkán játszik szerepet. Németországban a nyilvánosság elől elzárt mecsetekben és magánlakásokban imámok kötik meg a házasságokat, így a frigyek valós számát teljes homály fedi. A szövetségi családügyi minisztérium vizsgálata az érintettek számára tanácsadással foglalkozó irodák jelentéseire támaszkodik. Eléri a 3500-at a tervezett vagy már megtörtént kényszerházasság ellen védelmet keresők száma, ezek egyharmada még nem nagykorú. A legfiatalabb, tanácsért folyamodó kislány a 9. életévét sem töltötte be.

Hírdetés

Független gyámokat jelölnének ki

Aggasztók az iskolákból kiszivárgó hírek is. Ezek arra hívják fel a figyelmet, hogy emelkedik azoknak a migrációs gyökerű leányoknak a száma, akik egyik napról a másikra tűntek el, magyarázat nélkül. „Szaporodnak az esetek, amikor 13 és 15 év közötti lányok kimaradnak az iskolából. A barátnőiktől kapott magyarázat szerint férjhez adták őket” – számolt be róla egy észak-rajna–vesztfáliai iskola igazgatója. A Terre des Femmes nemzetközi segélyszervezet független gyámok kijelölését szorgalmazza, hogy jogaikról informálják a gyermeklányokat. Egyben több mint százezer aláírást gyűjtöttek a szövetségi igazságügyi minisztériumnak küldött követelésük támogatására, hogy 18 év fölé helyezzék a házasság lehetőségét, és semmilyen körülmények között se ismerjék el a fiatalkorúak összeházasítását. A miniszter, Heiko Maas (SPD) jogi lehetőségeket vizsgáló munkacsoport felállítására tett ígéretet, amely szeptember elején kezdené meg a munkáját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »