Mussoliniról rosszat vagy semmit – a Duce szidása mellé nem fér bele az eredményeinek a megemlítése

Mussoliniról rosszat vagy semmit – a Duce szidása mellé nem fér bele az eredményeinek a megemlítése

Bocsánatot kért Benito Mussolini olasz fasiszta diktátorral kapcsolatos megjegyzései miatt csütörtökön Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke, miután kijelentései miatt több képviselő a lemondását követelte.

Tajani egy szerdai olasz rádióinterjújában beszélt Mussoliniről. "Nem vagyok fasiszta, soha nem voltam fasiszta, nem osztom a politikai nézeteit sem, de legyünk őszinték, utakat, hidakat, sportlétesítményeket épített, termővé tette Olaszország számos részét" – mondta.

"Rendkívül súlyos, elfogadhatatlan hibákat" is megemlített a Duce kapcsán, például az ellenzék betiltását, a faji törvényeket és a háborúba lépést, s leszögezte, "általánosságban véve nem tartja pozitívnak a kormányzását, azonban tett jó dolgokat az infrastruktúra terén".

"Mélységesen elszomorít, hogy személyes és politikai múltam ellenére néhányan azt hiszik, hogy elnéző lennék a fasizmussal szemben" – írta.

Hírdetés

"Mindig is azt hangoztattam, hogy Mussolini és a fasizmus jelentette a 20. század legsötétebb korszakát. Mint azt nagy meggyőződéssel mondtam októberben, Európa, amely a fasizmus legyőzésére épült, a legerősebb védőbástya az önkényuralom minden formája ellen" – fogalmazott Tajani.

Sokan felháborodtak a történteken. Udo Bullmann, az EP szociáldemokrata frakcióvezetője például "gyors tisztázást" sürgetett, a zöldpárti képviselőcsoport pedig elfogadhatatlannak nevezte a kijelentéseket.

"Lehet, hogy Mussolini több mint 430 ezer ember haláláért felelős, de nézd ezeket az utakat és hidakat!" – ironizált Lynn Boylan ír képviselő a Twitteren. A máskor kevésbé finnyás képviselőnő egyébként az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal frakciójában ül, mások mellett a cseh kommunistákkal és az egykori NDK-s állampárt utódjának tagjaival együtt. A hozzá hasonló kettős mércés elvtársak és polkorrektségükben elhülyítettek miatt leehtséges a pufajkás Horn Gyulát terem elnevezésével éltetni az Európai Parlamentben.

(Kuruc.info – MTI)

Volt idő, amikor még a hazai zsidóink is hálásak voltak a Duce lángeszéért: A nap, amikor a magyarországi zsidó ifjak fasiszta szervezetet alapítottak Mussolini Olaszországában


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »