Mussolini-nosztalgia Olaszországban: Duce-naptár miatt hisztiznek a liberálisok

Mussolini-nosztalgia Olaszországban: Duce-naptár miatt hisztiznek a liberálisok

Benito Mussolini egykori propaganda-fotóival jelent meg naptár Olaszországban. A 10 ezer példányban nyomott és 9,90 euróért kínált naptár természetesen "megosztotta a közvéleményt", magyarul a libsik tiltakoznak ellene, de a gyártók azt mondják, ők egyetlen újságárust sem kötelezhetnek az értékesítésre, és nagy igény van a történelmi személyek, így a Duce emlékét megőrző kiadványokra.

A jelenséggel foglalkozó Guardian cikke persze összefüggésbe hozza a naptár megjelenését a migránsellenes és részben a "szélsőjobbos" Liga alkotta kormánykoalíció hatalomra kerülésével, ugyanakkor elismeri, hogy voltaképpen 1990 óta már lehet észlelni a Mussolini-nosztalgiát, azóta jelennek meg különböző albumok és naptárak Olaszországban.

Hírdetés

A normálisabb olaszok szerint semmi baj nincs azzal, ha történelmi személyekről készült naptárakat lehet kapni a boltokban, az ottani Heller Ágnes-félék szerint azonban a naptár forgalmazása, de még a megvásárlása is "bűncselekmény, mert fasiszta eszméket népszerűsít".

Maga a naptár gyártója nyilatkozatban rögzítette, hogy Barbie-babás, macskás és Ferenc pápás naptárokat is készít, személy szerint nem fasiszta, de a nosztalgikus igényekre valóban vannak termékei.

(The Guardian – Index korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »