Munkavállaló? Vállalkozó? Mutatjuk, mi változott januártól

Munkavállaló? Vállalkozó? Mutatjuk, mi változott januártól

Talán nem véletlen, hogy a lakosság fele rosszabb évre számít, mint tavaly. A munkahelyek számában egyelőre nem érződik a gazdasági válság hatása, de több elemző recessziót vár, igaz a nemzeti bank szerint elkerülhető. Ennek eshetőségét ma még nehéz megjósolni, de a pénztárcánkra gyakorolt áttételes hatása részben már most is érezhető. A változásokat bemutató sorozatunk folytatásában a legfontosabbakat vesszük górcső alá.

A választások lehetősége érződik, így nyilvánvaló, hogy az állam látványosan adni szeretne a polgárok egy csoportjának, de kérdés, hogy honnan veszi el a növekvő kiadásokra való pénzösszeget a rekordhiány idején. Az emelkedő fizetések és juttatások pedig a termékek és szolgáltatások egyre magasabb árában is meglátszanak.

Munkavállalók

A munkavégzés nehézségi foka szerint 6 kategóriában különböző összegű minimálbért állapítottak meg. Az 1. kategóriába tartozó munkavégzők 700, a 2. kategóriába besoroltak 816, a 3. kategóriába tartozók pedig 932 eurós havi fizetésre számíthatnak 2023-ban. Akinek a munkája még igényesebb és emiatt a 4. kategóriába tartozik 1 048, az 5. kategóriában lévők 1 164 eurót keresnek, és a legigényesebb munkát végzők a 6. kategóriába tartoznak, így legkevesebb 1 280 eurót kapnak januártól.

Étkezési utalványok

Januártól ismét emelkedett az étkezési utalványok értéke. Az új évtől a minimális érték 5,10 euró, eddig 4,80 euró volt.

A munkaügyi minisztérium a változást azzal magyarázta, hogy az ételek és italok árának emelkedésére reagálnak ezzel a növeléssel. Tegyük hozzá, az étkezési utalványok értékemelését a munkáltatók és a munkavállalók fizetik közösen havonta.

Vállalkozók

Az egészségügyi biztosítás legalacsonyabb összege több mint öt euróval nő, immár 84,77 euró lesz. A nyugdíjbiztosítás minimális összege 187,78 euróról 200,72 euróra emelkedik.

Havonta tehát legkevesebb 285,49 euró lesz az egyéni vállalkozók társadalombiztosítása, a tavalyi 267,09 volt. Ezt először, tehát január hónapért 2023 februárjának elején kell majd a vállalkozóknak befizetniük.

Családok

Hírdetés

Január 1-től emelkedik a szülői támogatás összege is. Azok, akik dolgoztak az anyasági előtt és gyermekgondozási díjra is jogosultak, havi 28,80 euróval kapnak többet, vagyis 412,60 eurót. Ha a szülő a gyermek születése előtt nem dolgozott, és ezért a szociális biztosítótól nem kaphat anyaságit, havi 21 euróval több pénzre számíthat, vagyis 301 euróra.

Közlekedés

Idén a karbantartási díjak növekedése miatt emelkednek az autópályadíjak.

Ennek alapján a 365 napos sztrádamatricáért 10 euróval fizetünk többet, vagyis 50 euró helyett 60 euróba kerül. A harmincnapos autópályadíj 3 euróval emelkedik, vagyis 17 euró az új ára. A tíznapos pedig 2 euróval nő, vagyis 12 eurót fizetünk majd érte.

Bérpótlék

Az idei év nagy változásai között vannak olyanok is, amelyek később lépnek hatályba. Júniustól változnak a bérpótlékok, így a szombaton, vasárnap vagy ünnepnapon végzett munkáért járó pótlék is új szabályozás szerint működik, ahogy az éjszakai is. Mivel azonban ezek a minimálbérhez kötődő pótlékok, annak emelkedésével is nő a pótlékok összege.

Második nyugdíjpillér

Az adatok alapján a módosítás több mint egymillió polgárt érint, és 2023 májusától kötelezővé válik a 40 év alatti nyugdíjbiztosítással rendelkezők számára a belépés a második nyugdíjpillérbe. A belépéstől számított két éven belül azonban ki is léphetnek, a belépéstől számított 180 napon belül pedig maguk választhatnak igényeik szerint nyugdíjpénztárat. Ha nem választanak, akkor a szociális biztosító választ nekik pénztárat, de ezt az intézményt később megváltoztathatja a takarékoskodó.

Nincs több tévés csekk

Júliustól eltörlik az RTVS működését részben biztosító lakossági üzembentartási díjat, amelynek összege 4,64 euró volt. Addig még fizetnünk kell, de a jövőben az állami költségvetésből helyettesítik ezeket a forrásokat. Az RTVS a GDP 0,14-0,15 százalékát kapja majd, így a költségvetése növekedik.

Megjelent a Magyar7 2023/2. száma.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »