Munkássága beszél róla – Elbúcsúztatták a főmagisztert a gyulafehérvári papi szemináriumban

Munkássága beszél róla – Elbúcsúztatták a főmagisztert a gyulafehérvári papi szemináriumban

A szemináriumi élet meghatározó sarokköve, hogy a kispapok megbízatásokkal, feladatkörökkel rendelkeznek, amelyek a pappá válás folyamatát segítik elő. Így kulcsártól elkezdve a szertartásmesteren keresztül a médiásig sokféle megbízatás van, melyek közül kiemelendő a főmagiszter, aki összekötő kapocs a kispapok és az elöljárók között.

Február 21-én, a hagyományos húshagyókeddi szemináriumi farsangbúcsúztatón került sor a leköszönő főmagiszter, Ferencz Zsolt búcsúztatására a gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről elnevezett Római Katolikus Papnevelő Intézetben, valamint az új főmagiszter, Czirják Ottó és az új főmagiszterhelyettes, Csibi Levente megbízatásának megkezdésére. Jelen volt a szeminárium rektora, András István és a dékán-vicerektor, Diósi Dávid, akik megköszönték a leköszönő főmagiszternek a mindennapi munkásságát. Kiemelték, hogy példa ő minden kispap számára, hiszen ő nem beszél a munkájáról, hanem a munkája beszél őróla – utalva a médiásként, főmagiszterhelyettesként, majd főmagiszterként elvégzett feladataira, tevékenységeire, amelyek meghatározták és meghatározzák a papnevelő intézetről alkotott képet, valamint a szeminaristák közötti jó hangulatot.

Az elöljárók ajándékot is adtak át Ferencz Zsoltnak: a papnevelő intézet három borkülönlegességét, amelyet a dékán-vicerektor elmondása szerint csak ajándékba lehet kapni, megvásárolni nem.

Hírdetés

A leköszönő főmagiszter, Ferencz Zsolt diakónus kiemelte, hogy számára öröm volt szolgálatot teljesíteni a kispapok körében, nem tagadva, hogy sok esetben mennyi nehézség adódott a főmagiszteri szolgálat betöltése közepette. Útravalót is adott a szeminaristák számára: „Egyrészt a szemináriumban eltöltött évek során élni akarjatok, ne éldegélni, mert az élet nem egy ecsetvonással változik, az életet elköteleződéssel, küzdelemmel, kockáztatással, álmokkal kell élni.” Majd hozzátette: „A szemináriumban mindannyian nyomot hagyunk, de néhány ember életében pozitív, netán negatív nyomot mindenképp. A társunk lelkében hagyott nyomokat nem könnyű eltörölni. Éppen ezért a megbízatásaitok teljesítése közben ne egymás személyiségébe, lelkébe tiporjatok, hanem egymás felemelésén fáradozzatok”. Ezek után megköszönte a bizalmat, az elfogadást, és sok kegyelmet kívánt az új főmagiszter számára.

Az új főmagiszter, Czirják Ottó a kispapok nevében megköszönte elődjének az elmúlt években végzett szolgálatát.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Főegyházmegye; seminarium.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »