Munkáspárti elnök: nem a bevándorlókkal van a baj

Munkáspárti elnök: nem a bevándorlókkal van a baj

A brit Munkáspárt vezetője szerint ha valahol feszültség keletkezik a Nagy-Britanniába érkező külföldi munkavállalók miatt, azt rendszerint nem ők, hanem „a kizsákmányoló munkáltatók” okozzák, akik gyakran a törvényes minimálbért sem fizetik ki nekik.

Jeremy Corbyn kijelentéseit bírálta a konzervatív párti kormány, és a Munkáspárton belül sem egységes a bevándorlási problémák megítélése.

Corbyn, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő Liverpoolban rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján beszélt, a több ezer küldött előtt kijelentette: a brit multikulturális társadalom szégyene, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás óta meredeken emelkedik a bevándorlók elleni támadások száma.

A brexit és a négy szabadságA kilépésre szavazók a munkára alapozott erkölcs világának feladására mondtak nemet. – Róna Péter közgazdász cikke.

Ők csak kitöltik az űrt

A politikus szerint a referendum előtti kampány megosztotta a brit társadalmat, „mítoszokat” terjesztve a bevándorlásról. „Márpedig nem a bevándorlók szorítják le a béreket, hanem az őket kizsákmányoló munkáltatók, és azok a politikusok, akik végrehajtották a munkaerőpiaci deregulációt, és felszámolták a szakszervezetek jogosultságait” – tette hozzá.

Jeremy Corbyn szerint nem a bevándorlók miatt keletkeznek feszültségek például a brit állami egészségügyi ellátó rendszerben (NHS), sőt az NHS csak azért működőképes még ma is, mert a külföldről érkező orvosok és ápolók „kitöltik azt a foglalkoztatási űrt, amelyet a szakképzésre áldozni nem hajlandó politikusok teremtettek”.

A konzervatívok propagandájáról

Hírdetés

A Munkáspárt vezetője szerint az országos lakáshiány okozta válságot sem a bevándorlók okozták, hanem a konzervatív brit kormány, amely nem gondoskodik a lakásépítésről.

Corbyn felidézte, hogy a Gordon Brown vezette legutóbbi munkáspárti kormány külön alapot hozott létre azoknak a térségeknek az anyagi megsegítésére, amelyekben az EU-társállamokból Nagy-Britanniába irányuló bevándorlás miatt hirtelen megnőtt a népesség, és ez gondokat okozott a közszolgáltatásokban.

Ezt az alapot a 2010-ben kormányra került konzervatívok megszüntették, és inkább „a bevándorlókat tüntették fel ördögi színben” – fogalmazott a Labour vezetője.

„Munkáspárt vagy rasszizmus”

Jeremy Corbyn kijelentette: a Munkáspárt „a torykkal ellentétben nem tesz hamis ígéreteket” a bevándorlás szabályozására, nem teremt megosztottságot a társadalomban „a félelem lángjainak felszításával”, hanem kormányra kerülése esetén a bevándorlás tényleges problémáit fogja kezelni. Határozott fellépéssel véget vet például a külföldi munkavállalók kizsákmányolásának, amely a bérek leszorításához vezetett, és visszaállítja a nagyarányú bevándorlástól érintett brit térségek megsegítését célzó alapot.

A bevándorláshoz kötődő problémák kezelésének „ez a munkáspárti módja, nem pedig a rasszizmus és a társadalom megosztása” – hangsúlyozta a pártvezető.

Elszakadtak a valóságtól

Amber Rudd, a konzervatív párti brit kormány belügyminisztere Corbyn beszéde után a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: az elhangzottakból is kiviláglik, hogy a Munkáspárt vezetője „a korlátok nélküli bevándorlás híve”.

A kérdésben a Labour sem egységes. Andy Burnham, a baloldali árnyékkormány belügyminiszter-jelöltje a kongresszus szerdai munkanapján bírálta „a valóságtól elszakad pártelitet”, amely nem figyel oda „a szakképesítés nélküli bevándorlók korlátlan és finanszírozatlan beáramlásával kapcsolatos választói aggályokra”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »