Munkásnépből migránsnép

Munkásnépből migránsnép

Berlin városa elalél a multikultitól, de egy választást nem tudott megszervezni

 

Ugyan mi vesz rá egy keletnémet srácot, hogy pár évvel a berlini fal leomlása után, tizen­nyolc évesen csatlakozzon a posztkommunista Demokratikus Szocializmus Pártjához? Nem azt olvastuk a tankönyvekben, hogy az egykori NDK „polgárai” (helyesebben alattvalói) örültek, hogy végre szabadok lettek, s az utódpárti sarokban csak az új német elitből kiszorult elvtársak tömörültek?

De feltehetjük azt a kérdést is, mihez kezdhet a mai világban az a valamikori magyar szélsőbaloldali aktivista, aki balról támadta a Kádár-rendszert, s ezért 1968-ban elítélték a Pór György nevével fémjelzett maoista perben?

Nos, a két kérdést egy mondattal megválaszolhatjuk: mindketten a mai berlini kulturális elit megbecsült tagjai, akik fürdőznek a világváros sokszínű, befogadó légkörében. Jobbos magyarra fordítva: a multikulturális és genderfluid (képlékeny nemi azonosságú) katyvaszban, az új embertípust teremtő új Németország első számú kísérleti laboratóriumában. Az egykori keletnémet srác a ma 48 éves Klaus Lederer, a 3,7 milliós német főváros – egyben szövetségi tartomány – kultúráért felelős főpolgármester-helyettese.

A szélsőbaloldali Die Linke politikusa férfiházasságban él, amint azt a német jog pár éve megengedi. Elhatárolja magát a kommunizmus bűnei­től, idejében ismerve fel, hogy a szélsőbal már nem az agg keletnémet elvtársak fogyatkozó körei­re, hanem a bevándorlókra és a szexuális kisebbségekre számíthat támogatókként. És meg is hálálja azt, legutóbb például kiállítással „a berlini fal leomlásához is hozzájáruló felforgató homoerotikáról”.

A szivárványos mozgalom – amelynek csak a csúcsa volt a német válogatott aktivista fellépése a labdarúgó-világbajnokságon – mára befészkelte magát a munkahelyekre, az egyetemekre, a hivatalokba. Hangadói korunk KISZ-titkárai, az új elvtársak lettek. Ezt elégelte meg a magyar médiá­ban is hullámokat keltve Ralf Schuler vezető berlini újságíró, aki inkább a margóra szorult, semmint hogy – mint lapunknak is elmondta – „LMBTQ-idiótákkal” meneteljen. A minap jelent meg németül Schuler az Egyszerre lépő nemzedék című könyve az új konformizmusról.

 

Amikor Klaus Wowereit 2001-ben azzal kampányolva lett Berlin első nyíltan homoszexuá­lis főpolgármestere, hogy „Meleg vagyok, és ez így van jól”, ezt még polgárjogi emancipáció­nak lehetett gondolni, egyben azonban (nai­van) azt vélhették egyesek, pont is került a dolog végére. Ám Németország 2017 óta már a szivárványcsaládoknál, a homoszexuálisok gyerek-örökbefogadásánál tart, a legújabb varázsszó pedig a „felelősségközösség”. Ez a házasság alternatíváját jelentheti hamarosan, például kollégiumi vagy poliamóriás lakóközösségek (egyfajta kommunák) tagjai számára.

Megtalálta a számítását Berlinben a már említett egykori magyar szélsőbalos aktivista, Dalos György is, aki csaknem három évtizede él a német fővárosban. Az idén nyolcvanéves írót a Berlini Művészeti Akadémia nemrég Heinrich Mann-díjjal tüntette ki. Már-már megnyugtató hír ez a baloldali város egyébként viharos kulturális életében. A város egyik legjelentősebb színháza, a Volksbühne vezetésébe előbb Chris Dercon bukott bele botrányos incidenseket követően, majd utódja, Klaus Dörr kényszerült távozásra zaklatási ügye nyomán.

Patricia Schlesinger, a regionális közmédia, az RBB intendánsa a pazarlása, sikkasztásgyanús költekezései miatt veszítette el a székét. A díszes sereglet élén főpolgármesterként az a Franziska Giffey áll, aki miniszterként belebukott ugyan plágiumügyébe, de a bohém világváros vezetésére a jelek szerint tökéletesen alkalmasnak találták. Talán hozzá sem kell tenni, hogy az említettek mind baloldali kötődésűek. A jobboldali berlini már rég kiköltözött kiskertes brandenburgi vityillójába, hátha ott kibírja az új Németországot.

Hírdetés

A legröhejesebb persze az, hogy miért kellett egyáltalán most szavazni Berlinben. Azért, mert 2021-ben a baloldali tartomány- és városvezetés nem tudta rendesen lebonyolítani: tömeges szabálytalanságok kísérték a nemcsak a Bundestag-választásokra, de a maratoni futóversenyre is rászervezett tartományi-helyi voksolást.

Voltak, akik nem jutottak szavazólaphoz, voltak, akik jutottak, de nem a megfelelőhöz, voltak, akiknek fénymásoltak (!), hátha az úgy jó lesz, és voltak, akik 16 évesen, jogtalanul voksoltak. (A kerületi szavazáson alacsonyabb a korhatár, ők csak arra mehettek volna.) Ha nálunk történne ilyesmi, a nemzetközi megfigyelők: az Európa Tanács, az EBESZ és a Nagy Szánhedrin atyáskodva a vállunkra tenné a kezét, elmagyarázva a tudatlan nebulónak, miként kell lebonyolítani egy választást.

Berlint még a lehető legbaloldalibb összetételű koalíció irányítja, ugyanúgy a szociáldemokraták vezetésével és a Zöldek részvételével, mint a szövetségi Scholz-kormány esetében. De a legkisebb erő a főváros-tartományban nem a liberálisok, hanem a posztkommunista Die Linke.

Az Angela Merkel 2015-ös fordulata előtt még jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) ugyan erősödött, de hogyan is lehetne érdemi irányváltásra számítani egy olyan politikai rendszerben, amelyben a legnépszerűbb párt sem tudja huszonvalahány százalék fölé tornázni magát, koalíciókényszerében pedig a CDU választási lehetősége is beszűkül a baloldalra és a liberálisokra? A radikális jobboldali, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnakkal ugyanis nem hajlandó összeállni.

A szilveszteri berlini zavargások, amelyek során huligánok tömegével támadtak rendőrökre és tűzoltókra pirotechnikai eszközökkel és vasrudakkal, némiképp felkavarta az állóvizet, felélesztve a vitát a bevándorlók beilleszkedéséről a nyilvánosságban.

A 145 letartóztatott 18 különböző nemzetiségből került ki, közülük mintegy félszázan afgánok, ­illetve szí­riaiak voltak. Ezen nem is lehet nagyon csodálkozni: az egy évvel ezelőtti hivatalos adatok szerint a berlinieknek már 37 százaléka migrációs hátterű, és az arány azóta az ukrán menekültek érkezésével alighanem tovább nőtt. Mitte kerület lakóinak több mint a fele, Neu­köllnének a fele bevándorló. Főleg Európán kívülről érkezőkről van szó. A török származásúak a kétszázezerhez közelítenek, az arabok 150 ezren vannak.

 

Rendőrségi adatok szerint a bűnelkövetők 40 százaléka külföldi állampolgár Berlinben, miközben a városban csak 21 százaléknyian vannak. (Ebbe az adatba a már német állampolgárrá vált bevándorlók nem számítanak bele.) Mégis, a fősodorbeli politika és média rendre elvitatja, hogy gond lenne a bevándorláspolitikával. Elszigetelt esetekről van szó, az integráció jól halad, a bűnelkövetést pedig nem a származással, hanem a szociális háttérrel lehet megmagyarázni – ismételgették a szilveszteri zavargások után is.

Szociológusnyelvről magyarra fordítva: Ibrahim nem azért agresszív, mert arab, hanem mert szegénységben nőtt fel, és nem kapott repetát a kuszkuszból. A nem német sajtót kell fellapoznia annak, aki unja már ezt a szenvedélybetegek önáltatását idéző folyamatos magyarázkodást. „A migráció konfliktusokat teremt, a hazug német vita mégis letagadja ezt. A [német] politikusok rózsaszín világot festenek, amely tele van jól képzett migránsokkal. A valóságban bizonyos környezetekben megbukott az integráció. Efelett évtizedek óta mégis szemet hunynak, mert így kényelmesebb” – írta a berlini szilveszter nyomán Eric Gujer, a Neue Zürcher Zeitung főszerkesztője.

Dalos György A körülmetélés című kisregényébe gyerekkorának hangulatát is beleírta. Így például Singer Robi egyszer a sábesz kimenetele után villamosozik haza a Sztálin (ma: Árpád) hídon, hogy eljusson a Marx (ma: Nyugati) térre. Nem akarja megszegni a szombatot, elvégre a kis bűnökből lesznek a nagyok. Most szilveszterkor pedig – tehetné hozzá Dalos, ha időskora hangulatából akarna meríteni – Mohamed kanyarodna be a durrogó petárdák között sietve a Sonnenallee és a Reuterstrasse sarkán, barátságosan integetve a német tűzoltónak, akinek fejéből ömlik a vér: Insallah!

A szivárványos mozgalomnak és a fényesre suvikszolt multikultinak is megvannak a maga előzményei, csak egy kicsit csavarni kell a történeten. A keletnémet kommunista indulóban („Előre, munkásnép, nem engedhetsz / a vörös zászló a jeled … / A vörös zászlók győzedelmeskednek / a világba új reményt hoznak”) a munkásnépet egyszerűen migránsnépre, a vörös zászlót pedig szivárványosra írhatjuk át.

Borítókép: Berlin (Forrás: Pixabay)

Szőcs László – www.magyarnemzet.hu

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »