Munkaerőpiaci kvóta papírok nélkül és őslakosokkal azonos jogok – nők ötleteltek egy EU-s bizottságban

Munkaerőpiaci kvóta papírok nélkül és őslakosokkal azonos jogok – nők ötleteltek egy EU-s bizottságban

Brüsszelben is lassan véget ér a nyári szünet. A Magyarországot is többször bíráló Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) már csütörtökön ülésezett. A bevándorlók beilleszkedése, uniós integrációja volt a téma. Felmerült az is, hogy a munkaerőpiacon is kötelező kvótákat bevezetni.

„A migráció nem jelent problémát, pozitív jelenségként és megoldásként kell rá tekinteni” – vélekedett Christine Revault D’Allonnes Bonnefoy szocialista európai parlamenti képviselő a LIBE bizottság csütörtöki ülésén.

Az Európai Parlament szakbizottságában sokadszorra volt napirenden a bevándorlás. A képviselők ezúttal arról vitáztak, hogyan lehet a migránsokat integrálni az uniós munkaerőpiacra. Az ülésen ebben a témában kizárólag baloldali képviselők kaptak szót, akik egyetértettek abban, hogy a migránsoknak hivatalos státuszt és munkalehetőséget kell biztosítani.


Lassan örökzöld téma a migránsok uniós munkaerőpiaci integrációja – ami egyébként egész gyorsan halad

Hírdetés

Birgit Sippel németországi szocialista EP-képviselő szerint vannak olyan munkahelyek, amelyekre nincs helyben jelentkező, és örülni kellene, hogy végre valaki betölti a munkát. De akkor hivatalos, legális engedélyt kell adni az illegális bevándorlóknak – mondta a képviselő, aki azt is sürgette, hogy uniós forrásból támogassák a migránsokat segítő civil szervezeteket, amelyek előmozdíthatják a bevándorlók integrációját.

Holmi dokumentumok ne legyenek a sokszínűség hátráltatói!

A bizottság előtt az egyik migránssimogató civil szervezet képviselője is felszólalt. Silvia Giulini szerint egy olyan hivatalos adatbázist kellene létrehozni, amely tartalmazza a bevándorlók képességeit, akik így dokumentumok hiányában is igazolhatnák tudásukat. Mint mondta, az európai polgárokkal kulturális tréningeken kellene megismertetni a sokszínűséget, az unióban pedig úgynevezett munkaerőpiaci migránskvótákkal kellene biztosítani azt, hogy a bevándorlókat mindenhol alkalmazzák.

Silvia Giulini már egy korábbi, márciusi migrációs fórumon szervezőként is dolgozott. A fórumnak akkor az európai gazdasági és szociális bizottság adott otthont. A testület elnöke pedig már tavasszal arról hazudozott, hogy az európai országokban élő migránsok valamennyiünk jólétéhez hozzájárulnak.

"Azonos jogokat kell élvezniük az itt élőkkel!"

„A menekülteket egyenrangúként kell kezelni az uniós állampolgárokkal. Integrálni kell őket a munkaerőpiacra, és minden területen azonos jogokat kell élvezniük az itt élőkkel” – jelentette ki Georges Dassis, az európai gazdasági és szociális bizottság elnöke.

Az uniós testület az elmúlt években többször is felszólította az európai országokat, hogy teremtsenek pozitív légkört a migrációval kapcsolatban. Álláspontjuk szerint a bevándorlás bár rövid távon költséges, hosszú távon növeli a társadalmi kohéziót, segíti a gazdaságot, és új munkahelyeket teremt.

(Híradó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »