Munkában Izrael és a Hamász feszültségcsökkentő megállapodása: véres tüntetés, gázai rakéta, zsidó légicsapás

A légicsapást szombatra virradóra hajtották végre palesztinok ellen a Gázai övezetben, ahonnan korábban rakétákkal lőtték a zsidó állam területét.

„Repülőgépeink és helikoptereink elkezdték a terroristák létesítményeinek támadását a Gázai övezetben” – jelentette be az izraeli hadsereg Twitter-oldalán. Úgy tudni, Rafah térségében lévő célpontokat bombáztak.

Az izraeli hadsereg szerint pénteken 16 rakétát indítottak a radikális iszlamista Hamász uralta palesztin övezetből. Az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszernek értesülések szerint nyolcat ezek közül sikerült lelőnie. A rakétatámadás esetleges áldozatairól és károkról egyelőre nem tudni.

A palesztin fegyveres szervezetek, köztük a Hamász is a rakétatámadást követően kiadott közös nyilatkozatban jelentették be a háborúra való általános készültséget.

Hírdetés

Pénteken négy palesztin vesztette életét és 180-an sebesültek meg az izraeli katonaság lövéseitől a Gázai övezet határán lezajlott tüntetéseken. A gázai palesztinok az övezet izraeli blokádja ellen tüntetnek péntekenként, és azért, hogy kapják vissza Izraeltől azokat a területeket, ahonnan el kellett menekülniük az 1948-ban megalakult új államból.

Az izraeli média pénteken azt jelentette, hogy egyezségre jutott Izrael és a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet arról, hogy utóbbi megfékezi az erőszakot a határ mentén hónapok óta zajló tüntetéseken, cserébe az övezet gazdasági könnyítéseket kap. A pénteki tüntetés a megállapodás ellenére erőszakossá vált (és ez persze megint a nyomorrezervátumba szánt palesztinok életébe került… – a szerk.), a rakétatámadás, illetve az izraeli válaszcsapás pedig tovább fokozza a feszültségeket a konfliktus szereplői között.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Egyezségre jutott Izrael és a Hamász


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »