Munkabaleset miatti veszteségek

Munkabaleset miatti veszteségek

Az idei év első hat hónapjában 1934 személy szenvedett munkahelyi balesetet Romániában, ebből 44-en vesztették életüket. Főleg olyan személyek sérültek meg, akik öt évnél kevesebb ideje dolgoztak az adott beosztásban, a legtöbb halálos áldozatot pedig az építőiparban jegyezték.

A munkaügyi minisztérium statisztikái szerint az első fél évben 22,5 százalékkal kevesebben szenvedtek munkahelyi balesetet, mint tavaly a hasonló időszakban, az elhunytak száma pedig 47 százalékkal kisebb a 2021 első fél évében jegyzettnél.

Idén januártól júniusig a kisvállalkozásoknál történt a legtöbb munkabaleset, összesen 183. Ezután az építőipar (108 munkabaleset), valamint a szárazföldi és csővezetékes szállítás (105 munkabaleset) következik a sorban. A legtöbb halálos kimenetelű munkabaleset az építőiparban, valamint a szárazföldi és csővezetékes szállítás terén történt, 8, illetve 6.

Hírdetés

A legtöbben – 442-en – Bukarestben sérültek meg munkavégzés közben. Ezt Brassó megye (114 személy) és Máramaros megye (81 személy) követi.

A legtöbb halálos áldozatot Suceava megyében követelték a munkabalesetek, itt öten vesztették életüket ily módon. Dâmboviţa megyében 4 személy, Iaşi megyében szintén 4 személy halt meg munkabalesetben.

Az üzemi balesetet szenvedett személyek 28,6 százaléka 40 és 50 év közötti, 27,6 százaléka 50 és 60 év közötti volt. A halálos áldozatok 31,8 százaléka az ötven és hatvan év közötti korosztályhoz, 27,3 százaléka a negyven és ötven év közötti korosztályhoz tartozott. (A fennmaradó kb. 41, illetve 59 százalékot eszerint a negyven év alattiak és hatvan év felettiek adják, amit viszont nem ismertettek korcsoportok szerint – szerk. megj.)

A munkaügyi minisztérium statisztikáiból az is kiderül, hogy a munkabalesetet szenvedett személyek közül 1424-en (73,6 százalék) legtöbb öt éve dolgoztak az adott munkahelyen, 12,8 százalék esetében pedig öt évtől tíz évig terjedt ez az időszak. (Agerpres)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »