Mumus-e a fogorvos? – Interjú Dr. Rétyi Zsigmond szájsebésszel /X/

Mumus-e a fogorvos? – Interjú Dr. Rétyi Zsigmond szájsebésszel /X/

Az elmúlt években fénysebesen fejlődött a fogászati ágazat és technológia egyaránt. A hétköznapi ember lassan már nem is tudja követni, hogy milyen fejlődéseken megy keresztül, és azzal is le vagyunk maradva, hogy milyen megoldások léteznek különböző panaszokra. A hamarosan nyíló fogászati és szájsebészeti klinika, a tudatos szájápolás és a modern fogorvoslás kapcsán kérdeztük dr. Rétyi Zsigmond szájsebészt, a Fusion Dental Clinic tulajdonosát és vezetőjét.

– Miért jöttél haza? Miért választottad Sepsiszentgyörgyöt Magyarország helyett? – Negyedéves egyetemista lehettem, amikor tudatosult bennem, hogy a hatéves fogorvosi alapképzést követően mindenképpen szakosodni szeretnék szájsebészetre. Azért mentem Magyarországra, hogy minőségi szakképzésben részesüljek. Bár időközben sikerült kint is praxist építenem, mégsem volt kérdés, hogy hazaköltözzem-e. Szentgyörgy egy élhető város, mindent megtalálok itt, amire szükségem van, és természetesen itt vannak a szeretteim, a barátaim.

– Hol áll jelenleg a fogászati technológia? Mitől más ma egy kezelés, mint tíz évvel ezelőtt? – A digitalizáció jótékony hatása a mi ágazatunkban is jól tetten érhető. Estig sorolhatnám a technikai újításokat, de csak hogy párat említsek: sokat fejlődött az orvosi képalkotás, a modern röntgenek segítségével tűéles felvételeket készíthetünk. Továbbá beszélhetünk a hagyományos lenyomatvételt és a vele járó kellemetlenségeket felváltó intraorális szkennerről vagy akár az implantáció területén fellelhető újdonságokról. Ma már teljesen természetes például, hogy egy fogatlan állcsontra 48 órán belül rögzített fogpótlást kaphat egy páciens.

– Ma már mindenhol mosolygós fogorvosokat látunk, akik kedvesen várnak, zenét tesznek, elbeszélgetnek a pácienssel stb. Ez minek köszönhető? – Régen az emberek sokkal jobban tartottak a fogorvostól, ami a mai napig érzékelhető az idősebb generációkon. Az emberközeliség hiánya miatt „mumusként” kezelték a fogorvosokat, már a gépek hangja is egyfajta félelmet váltott ki a páciensekből, legtöbbjükben szorongást idézett elő, és emiatt a fogorvosi szék kínzópadnak tűnhetett. Manapság próbálunk pozitívabb képet kialakítani erről a hivatásról, hogy eloszlassuk a  már érvényüket vesztett tévhiteket.

Hírdetés

– Elmondható, hogy napjaink orvoslása fájdalommentesebb, mint a régi? – Ez teljes mértékben így van. Ma már az a célja minden rendelőnek, hogy minél kellemesebb élményt nyújtson a pácienseknek. Ebbe nem fér bele a fájdalom és a diszkomfortérzet.

– Neked miért fontos, hogy klinikád legyen, és ne rendelőd? – Meggyőződésem, hogy az már nem elég szakmai, hogy egy orvos „mindenhez is ért”. Hatékonyabbnak tartom, ha egy szakmailag felkészült csapat összedolgozva oldja meg a komplexebb eseteket. Ezért több kezelőhelyiséggel rendelkezünk, illetve egy imagisztikai részleggel, amely CT- és röntgenkészülékkel van felszerelve. Így lehetővé válik, hogy minden szakterület képviselve legyen a megfelelő szakorvos által, lefedve a fogászati és szájsebészeti kezelések zömét.

– A romániai felmérések alapján a lakosság körében még mindig nem túl fontos a szájhigiénia. Sereghajtók vagyunk Európában. Mit gondolsz, miért lenne fontos a tudatosítás? – Sajnos, vannak olyan régiók az országban, ahol az emberek évekig ugyanazt a fogkefét használják, esetleg nem is hallottak a fogmosás fogalmáról. Ugyanakkor a legtöbben csak akkor mennek fogorvoshoz, amikor már fáj a foguk, az késő. A fogászat nem drága és nem fájdalmas, hogyha az ember rendszeresen jár szűrésekre és figyel a szájápolásra. Ezt már gyerekkorban kellene tudatosítani.

– Miért ajánlod a sepsiszentgyörgyieknek, hogy a Fusion Dental Clinicet válasszák? – Számos jól felkészült fogorvos dolgozik Szentgyörgyön, de ha valamivel kitűnünk a tömegből, akkor az az, hogy kollégáimmal lefedjük a fogászati kezelések teljes palettáját, így nem kell a pácienst máshová küldenünk, ha egy összetettebb problémával jelentkezik. Csapatmunkával házon belül megoldjuk a panaszait. (X)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »