Multinál dolgozik? Mutatjuk, mire számíthat, ha visszatér a munkahelyére!

Multinál dolgozik? Mutatjuk, mire számíthat, ha visszatér a munkahelyére!

Érdekes írást közölt a Denník E, a Denník N gazdasági kérdésekkel foglalkozó aloldala. Négy multinacionális nagyvállalat illetékeseit kérdezték meg, miként tervezik biztosítani alkalmazottaik biztonságát a járvány után. Az országos tisztifőorvos javaslatai között akad néhány meglepő is, melynek sem betartását, sem betartatását nem lesz könnyű elérni. 

Mivel a jövő héten újranyit számos iskola és óvoda, a szülők lassacskán visszatérhetnek a munkahelyükre. Ez újabb megoldandó problémát jelent számos munkáltatónak, hiszen az egészségügyi hatóságok által előírt feltételeket meg is kell teremteni ahhoz, hogy ne kelljen a járvány újabb berobbanásától tartani.

Számos kérdés vár még megválaszolásra.

A legtöbb cég egyelőre nem tudja azt sem, hány munkavállalója tér majd vissza a munkahelyre. Jelenleg  mindenki abban érdekelt, hogy, aki képes otthonról dolgozni, az maradjon is otthon, az előírások ugyanis gyakorlatilag betarthatatlanok lesznek a nagyobb cégekben, ha az összes munkavállaló egyszerre megjelenik hétfőn reggel.

A régen várt csütörtökön kiadott dokumentum utasításokat, korlátozásokat alig, sokkal inkább javaslatokat és ajánlásokat fogalmazott meg. Ezeket kell majd valahogy összekombinálnia a cégeknek – írja a Denník E. 

A maszkviselés például mindenképpen kötelező lesz a munkahelyen, függetlenül attól, hogy milyen pozícióban és munkakörben dolgozik az illető. A fertőtlenítők és tisztítószerek biztosítása a munkáltató kötelessége lesz, már a bejárátnál ki kell helyezni majd ezeket, ahogy arra is ügyelniük kell, hogy rendszeresen fertőtlenítsék a bútorokat és eszközöket az irodákban. Ajánlás szintjén merült fel az is, hogy az alkalmazottak, illetve az ügyfelek tartsák meg egymás között a kétméteres távolságot. 

Az egészségügyi hatóságok szerint a nyitott irodák (open office) alkalmazottait rotációban kellene behívni a munkahelyükre, elkerülve a tumultust, felváltva dolgoznának otthonról és az irodában. Hasonló célt szolgálna az is, hogy a munkaidő kezdetét és végét kiterjesztenék, más-más időpontban járna dolgozni az alkalmazottak egy-egy csoportja, elkerülve ezzel az irodaházak bejáratánál kialakuló tömeget.

A tisztifőorvos üdvösnek tartaná, ha, ahol lehet, leállítanák a lifteket, a magasabb épületben pedig korlátoznák, hányan tartózkodhatnak egyszerre a felvonóban. Ján Mikas szerint az ideális az lenne, ha az eredeti kapacitás 25%-val üzemelnének.

Hasonló a helyzet a klímákkal is. Amennyiben használatuk nem feltétlenül szükséges, inkább ablakot kell nyitni, áll a csütörtökön megjelent anyagban. Érdekes javaslat az is, hogy azokon a munkahelyeken, ahol korábban kötelező volt véralkoholszint-mérés, ettől most tekintsenek el.

​​​​​​​Az alkalmazottak reggeli testhőmérséklet-mérése nem kötelező, de erősen ajánlott!

Hírdetés

Slovenská sporiteľňa

A vállalat központi irodája végig nyitva volt a járvány alatt, bár korlátozott kapacitással üzemelt. A szoksásos állomány 20-25% dolgozott bentről, a többiek otthonról. A tisztifőorvos ajánlásainak nagy részét gond nélkül be tudják tartani, kész akciótervvel rendelkeznek arra az esetre is, ha fertőzött alkalmazottat találnának. Legfőbb gondjuk az volt, miként biztosítsák az alkalmazottak közti megfelelő távolság megtartását, az ügyfelekkel ugyanis már szinte kizárólag online kommunikálnak. Minimalizálták a belső meetingek számát is.

Az alkalmazottak nagy része továbbra is otthonról dolgozik majd, őket olyan eszközökkel látták el, amely megkönnyíti az ilyen típusú munkát. A bank kirendeltségeiben minimalizálták a külsős cégek alkalmazottainak jelenlétét, nincsenek felújítások, csak a legégetőbb hibákat javítják ki.

VÚB

Május 2-án nyitottak ki újra, addig legtöbben otthonról dolgoztak. Érdekesség, hogy az illetékesek szerint a járványhelyzet feloldása után sem térnek vissza a korábbi állapotokhoz, sok olyan embert küldenek home office-ra, aki korábban rendszeresen bejárt dolgozni. A VÚB-nál korlátozták az egy helyiségben egyszerre tartózkodó alkalmazottak számát, a nyitott irodákban pedig nem használhatóak a szomszédos asztalok. 

Az alkalmazottaknak jobban oda kell figyelniük asztalaik rendbe tételére is, ezzel biztosítva, hogy azokat könnyebben lehessen tisztítani.

Slovak Telekom

Május közepe óta az alkalmazottak negyede tért vissza a munkahelyére, a hónap elején pedig legalább 50%-uk fog újra bentről dolgozni. Szeptemberig azonban, iskola hiányában, szinte biztos, hogy nem térnek vissza a korábbi kapacitásra. A nyitott irodákat nem tervezik megszüntetni, de tiszteletben tartják majd a tisztifőorvos ajánlásait. 

A központi épületbe csak egyetlen bejáraton lehet belépni, ott sem mindenkinek, kizárólag a belsős alkalmazottakat engedik be, miután megmérték a testhőmérsékletüket.

Tekintettel a tisztifőorvosi javaslatokra, a legnagyobb személylifteket sem használhatják egyszerre négynél többen. Kötelező lesz a két méteres távolság betartása is.

Orange

Jelen állás szerint önkéntes alapon térnek vissza a munkavállalók, korábban, a járvány zenitjén, kilencven százalékuk dolgozott otthonról. A kötelező előírások mellett a tisztifőorvos ajánlásait is betartják majd.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »