Müller Cecília: nem alakulhat ki nyájimmunitás

Müller Cecília: nem alakulhat ki nyájimmunitás

Az országos tisztifőorvos arra figyelmeztet: sokkal könnyebb elkapni az omikron variánst.

Jön az ötödik hullám, amelyet jelentős mértékben az omikron variáns okoz – mondta az országos tiszti főorvos a TV2 reggeli műsorában. Az omikron variáns enyhébb lefolyású betegséget, náthaszerű megbetegedést vált ki. Az oltottság, az egyén egészségi állapota és immunstátusza is befolyásolhatja, hogy enyhén vagy súlyosabban fog lezajlani a betegség, ugyanakkor e vírusvariáns fertőzőképessége erősebb, tehát sokkal könnyebben lehet elkapni – idézi Müller Cecíliát az Index.

Hírdetés

A tiszti főorvos arra figyelmeztet, hogy a védőoltás felvétele mellett a higiéniás szabályokat is rendkívül fontos betartani. Az adatok szerint Magyarországon még nincs jelen túlnyomó többségben a vírus e mutációja. Az eddigi megbetegedések 29 százalékáért felelős az új variáns.

A tiszti főorvos nem gondolja, hogy kialakulhat a nyájimmunitás, mivel olyan nagy mértékben változik a kórokozó, hogy inkább az egyéni védelemre kell helyezni a hangsúlyt. Az, hogy hányan fertőződhetnek meg, az ország átoltottságának szintjétől, valamint a lakosság egészségi állapotától is függ.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »