Müller Cecília lényeges adattal jelentkezett

Müller Cecília lényeges adattal jelentkezett

Már a minták mintegy kilenc tizedében az omikront azonosítja az NNK.

Hazánkban is uralkodóvá vált az omikron variáns, a minták 87 százalékában, vagyis nagyjából tíz mintából kilencben ezt azonosítja a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A delta jelenléte 13 százalékra szorult vissza – jelentette be szerdán az országos tisztifőorvos.

„Az omikron fertőzőképessége rendkívüli mértékű, az oltottakat is képes megfertőzni, ám a betegség lefolyásának a súlyosságát jelentősen enyhítik a védőoltások. Az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben” – fejtette ki Müller Cecília.

Hozzátette: 12 év fölött mindenkinek javasolják a 3. oltás felvételét, ha a második óta eltelt 4 hónap.

Hírdetés

Akik átestek a betegségen, azoknak van immunreakciójuk, valamilyen fokú védettségük, de ez jellemzően rövid ideig tart és nem elégséges,

ezért az oltatlan átesetteknek is a védőoltás jelenti a védelmet, őket is oltakozásra szólította fel a szakember, figyelmükbe ajánlva a januári oltási akciókat. Ilyet minden csütörtök és péntek délután, illetve minden szombaton, valamint a háziorvosok által előre megjelölt hétvégi napokon rendeznek. Ilyenkor lehet felvenni előzetes regisztráció nélkül a védőoltásokat.

Mint ismert, öt nappal ezelőtt a fertőzöttek 29 százalékát mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ omikronosnak. Öt napja felhívták a figyelmet, hogy egyes laborokban azért lehetett már akkor az omikronvariáns aránya 90 százalékos a mintákban, mert az általuk vizsgált minták eleve egy szűkebb csoportból – például külföldről érkezők vagy a fővárosban élők – származnak.

Ezek szerint tehát most már a Nemzeti Népegészségügyi Központ országos adatai szerint is domináns az omikron, vagyis elsősorban ez a változat terjed már vidéken is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »