Müller Cecília: a vakcina manapság aranyat ér

Az operatív törzs szerdán ismét tájékoztatót tartott az aktuális járványügyi helyzetről. Gál Kristóf, az ORFK-szóvivője ismertette, az elmúlt 24 órában:

  • 132 fő vétett a maszkszabály ellen közterületen,
  • a rendőrök továbbá egy fővárosi boltot és egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei konditermet zártak be 15, illetve 7 napra,
  • 3 fő nem tartotta be a kutyasétáltatásra vonatkozó 500 méteres szabályt,
  • 47 alkalommal intézkedtek a rendőrök átutazó, szabályt be nem tartó személyekkel szemben,
  • 9015 karantén ellenőrzés volt s 2213 karantént rendeltek el, mobilon pedig 1896-an ellenőrizhetők.
  • Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte a napi járványszámokat megjegyezve:

    ezekben még nem látható a mutáns vírus terjedése.

    Hírdetés

    A tisztifőorvos azt is elmondta, mintegy 130 ezer emberre való vakcinát kapott Magyarország, ami – mint fogalmazott – gyakorlatilag eloltásra került, így ideje volt az újabb Pfizer-szállítmány érkezésének, mely 30 ezer ember beoltására elég, s pár nap alatt el is fog fogyni. A következő szállítmány egy hét múlva érkezik.

    Müller Cecília közölte, céljuk egyre fokozni az átoltottságot, melynek határát kizárólag a vakcinák száma szabja meg. Ismertette továbbá:

    aki Pfizer-oltást kapott, 21, aki Modernát, 28 nap múlva kapja a második oltást, a védettség pedig 7-10 nap múlva alakul ki.

    A vakcinára jelentkező 1,755 millió ember közül több mint 600 ezren papír alapon igényelték az oltást, s a tisztifőorvos azt is közölte, közeleg az otthon élő, 89 éven fölüliek koronavírus-oltása.

    Újságírói kérdésre, miszerint ha egy szociális otthon lakója beteg, megkaphatja-e az oltást, Müller Cecília elmondta, csakúgy, ahogy más oltást, a koronavírus ellenit sem kaphatja meg senki ilyen esetben, hiszen ha akut megbetegedés zajlik, a személy nem oltható.

    Arra a kérdésre, előfordulhat-e, hogy kiöntözgetnek fel nem használt vakcinát az oltópontokon, a tisztifőorvos közölte:

    A vakcina manapság aranyat ér, ilyen biztosan nem fordulhat elő.

    Hozzátette, 2-8 fokon még 5 napig oltható az a vakcina, amelyet elővesznek, s ha valaki bármilyen okból kifolyólag nem jelenik meg oltásra, helyette más fogja megkapni az oltóanyagot. Végezetül Müller Cecília elmondta, eddig Magyarország 19,7 millió vakcinát (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Janssen) kötött le az Európai Unióban. Kifejtette továbbá, kénytelenek máshonnan beszerezni vakcinát, ezért vizsgálják az orosz és a kínai oltóanyagot is, illetve figyelnek más forrásokat.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »