Mulatságos: az amerikai külügy jóhiszeműséget vár el Irántól

Az Egyesült Államok szerdán sürgette Iránt, hogy legyen jóhiszemű, miután már beleegyezett a tárgyalások folytatásába, Washington szerint lehetséges az atomalku gyors felélesztése.

Irán nukleáris tárgyalója, Ali Bageri Kani az Európai Unió brüsszeli közvetítőivel folytatott megbeszélések után közölte, hogy Teherán beleegyezett a tárgyalások folytatásába Bécsben a jövő hónapban. Ezek a megbeszélések június óta szüneteltek.

"Készek vagyunk visszatérni Bécsbe, és úgy véljük, hogy továbbra is lehetséges gyorsan megállapodásra jutni és végrehajtani a 2015-ös nukleáris megállapodás kölcsönös teljes körű betartásához való visszatérést" – mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdán.

A tárgyalásoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy "lezárják azt a néhány kérdést, amely a júniusi hatodik tárgyalási forduló végén még nyitott maradt" – hangsúlyozta.

Hírdetés

"Ahogy azt már világossá tettük, ez az ablak (a tárgyalások lehetősége) nem marad örökké nyitva, mivel Irán továbbra is provokatív nukleáris lépéseket tesz, ezért reméljük, hogy gyorsan és jóhiszeműen jönnek Bécsbe tárgyalni" – tette hozzá a szóvivő.

Joe Biden amerikai elnök többször is felajánlotta, hogy visszatérnek a 2015-ben kötött nukleáris megállapodáshoz, de kormánya egyre nagyobb csalódottságának adott hangot az elhúzódó késedelem miatt, amely az új, keményvonalas iráni kormány megalakulása után keletkezett.

Három évvel ezelőtt, 2018-ban Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, majd visszaállította a korábbi átfogó szankciókat. Ez arra késztette Iránt, hogy tiltakozásul fokozza a vitatott nukleáris munkálatait.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »