Működött az Orbán-ellenes front

Működött az Orbán-ellenes front

Az olasz közszolgálati rádió- és tévétársasághoz tartozó San Marino RTV október 13-án írott V4-tematikájú beszámolójában azt emelte ki, hogy Magyarországon ugyan a szuverenizmust most „befékezték”, Lengyelországban mégis győzni tudtak a nemzeti-konzervatívok. 

A magyar kormányfő, Orbán Viktor pártja a legjelentősebb vereséget Budapesten volt kénytelen elszenvedni. A cikk egyik mértékadó megállapítása szerint: a „mindenki Orbán ellen” képlet jól működött, ugyanakkor a beszámoló szerint azt is figyelembe kell venni ennek elemzésénél, hogy „az Orbán-ellenes front” ezúttal a szélsőjobboldali Jobbikot is magában foglalta. A szuverenizmus állítólagos visszaesését csak óvatosan lehet értékelni, hiszen a visegrádi négyek másik államában, Lengyelországban is szavaztak október 13-án vasárnap, és ott a Jog és Igazságosság párt – az euroszkeptikus identitás képviselőjeként, Jaroslaw Kaczynski vezetésével – megerősítette abszolút többségét a lengyel parlamentben, nyolc százalékpontos javulást is elérve az előző választásokhoz képest.

Az írás emlékeztet a jogállamiság-vita összetettségére is, hiszen a reformok bevezetése – amely az EU szerint veszélyeztetné a jogállamiságot – otthon nyilvánvaló módon jelentős konszenzust kapott.

Október 10-én a jobboldali, olasz Il Giornale azt írja: „Silvio Berlusconi Rómában, a Palazzo Grazioli-ban tartózkodik, nemrég fejezte be csúcstalálkozóját Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel”. A jobboldali egységkoalíció miatt október 17-én Perugiában találkoznak az olasz jobboldal főbb vezetői Berlusconi, Salvini és Meloni személyében, hogy együtt állhassanak oda az október 27-i umbriai regionális választásokon induló olasz szenátusi tag, a ligás politikus Donatella Tesei mellé. Bár regionális szinten vannak ugyan nézetkülönbségek a jobboldal egyes pártjai között, a későbbiekben egy „szép szövetség” lehet a megoldás kulcsa.

Hírdetés

Az RT France arról tudósított, hogy Emmanuel Macron francia elnök október 11-én fogadja a magyar miniszterelnököt. Mint írják, a francia államfő megválasztása óta a két vezető többször is szembekerült az európai színtéren, de most van lehetőség a két ország között korábban hűvösebb diplomáciai kapcsolatok felmelegítésére (réchauffement diplomatique). Ebben az elnöki ciklusban „ez Orbán Viktor első kétoldalú látogatása Párizsban” – hívja fel a figyelmet a köztársasági elnöki hivatal, az Elysée, hozzátéve, hogy a két politikus a két esztendő során „több alkalommal” is tárgyalhatott egymással. Ezenkívül, a magyar miniszterelnököt most szeptember 30-án, Jacques Chirac búcsúztatását követően más állami vezetőkkel együtt meghívták ebédre az Elysée-palotába – emlékeztet a francia nyelvű portál.

https://tuzfalcsoport.blogstar.hu/

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »