Működő, elérhető és magas színvonalú egészségügyi rendszert ígér a kormány

Működő, elérhető és magas színvonalú egészségügyi rendszert ígér a kormány

Jóváhagyta programnyilatkozatát a kormány. A parlamenti képviselők az előzetes bejelentés szerint november 14-én kezdik meg a programnyilatkozatról a vitát.

Az egészségügyet már az előző kormányok is prioritásuknak tartották, bár ez nem mindig látszott, amit az is alátámaszt, hogy az egészségügy helyzete továbbra sem túl biztató: az egészségügyi ellátás válságban van, a szakorvosi kivizsgálásokra gyakran továbbra is hónapokig kell várni, az orvosok pedig egyre-másra tömeges felmondások belebegtetésével próbálják meg a tarthatatlan helyzetre felhívni a figyelmet.

Hosszú távú stratégia az egészségügy fejlesztésére

Az új kormány azt ígéri, változtatni akar a helyzeten.

A tárca szakszerű, átlátható és szigorúan megkülönböztetésmentes irányítást ígér, a kormány abszolút prioritásának tartja a működő, elérhető és magas színvonalú egészségügyi rendszer létrehozását az országban minden polgára számára,

a kormány célja az egészségügy depolitozálása. Ennek érdekében egy hosszú távú stratégiát kíván kidolgozni az egészségügy fejlesztésére, amely a teljes politikai és szakmai spektrummal, valamint az egészségügyi szektorban tevékenykedő valamennyi érintett szervezettel folytatott konstruktív párbeszéd eredménye lesz, annak érdekében, hogy a megkezdett folyamatok stabilitása és folyamatossága több választási időszakban is biztosítható legyen, áll a dokumentumban. A stratégia kidolgozását az elkövetkező négy évre tervezik.

Rövid távú prioritások

A kormány rövid távú prioritásai közül elsősorban az alábbiakat említi a kormányprogram:

Közép- és hosszú távú célok

A közép- és hosszú távú célok részeként a kormány folytatni szeretné a helyreállítási terv mérföldköveinek teljesítését, továbbá figyelmet fordítani a mentális egészség megelőzésére és az egészségnevelés bevezetésére az általános iskolákban.

Hírdetés

A középtávú célok részeként kiemelt feladatként jelölte meg a kormány például a szűrőprogramok kiterjesztését a tüdő-, gyomor- és prosztataszűrésre is,

illetve a járóbeteg-eljárások katalógusának a frissítését, valamint fokozatos megvalósítása tervének elkészítését.

Ezzel egyidejűleg elő akarja készíteni a járóbeteg-szakellátás reformját és megvalósítani az általános járóbeteg-ellátás elfogadott koncepcióját. A kormányprogram szerint ezekben a szegmensekben is kulcsfontosságú lesz a kompetenciák átruházása az egészségügyi és nem egészségügyi személyzet között.

A kormány mindemellett folytatni szeretné a kórházi reformot is, valamint alternatív finanszírozási források keresését a kórházépítésekhez és -korszerűsítésekhez,

PPP-projektek vagy egyéb, az állami költségvetésen és az európai alapokon kívüli pénzügyi konstrukciók formájában is.

A kórházak fenntartható működését biztosító folyamatok optimalizálása és egységesítése érdekében a kormány be kívánja vezetni a központi gyógyszer-, speciális egészségügyi termék- és technológiabeszerzést. Emellett feltételeket kíván teremteni az innovatív gyógyszerek gyorsabb piacra lépéséhez, illetve motivációs mechanizmusokat bevezetni az új generikus és biológiailag hasonló gyógyszerek piacra kerüléséhez.

A tárca új vezetése az egészségügyi szektorban folyamatban lévő digitalizálás részeként folytatni kívánja az elektronikus szolgáltatások és modulok fejlesztését, így az e-lab, az e-szakorvosi beutaló (výmenný lístok), vagy az elektronikus időpontrendelés (e-objednávanie) és más kiemelt projektek fejlesztését.

​A kormány a népesség elöregedése miatt megnövekedett keresletre számít az egészségügyi és szociális szolgáltatások iránt, ezért ezek finanszírozását a hosszú távú célok keretében ehhez kívánja igazítani. A probléma megoldásához a gyógyfürdői kapacitások hatékony kihasználásának is hozzá kellene járulnia. A tárca rámutatott, hogy az egészségi állapot javításának leghatékonyabb eszköze a polgárok felvilágosítása és oktatása.

Ezért szisztematikus felvilágosítását és oktatását terveznek az egészségtudomány területén, amit az általános iskolák oktatási rendszerébe is integrálni kíván a kormány.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »