Működésképtelen a világ legmodernebb páncélosa, a Puma

Működésképtelen a világ legmodernebb páncélosa, a Puma

Spöttle lerántotta a leplet!

A Puma harckocsiknál fellépő problémák komoly stresszt okoznak a német honvédelmi minisztériumban. A tárca most összehívott „krízis-meetinget”, hogy kiderítsék, ki a felelős az újabb imázsrombolásért. A NATO-nak tett ígéret is komoly veszélybe került.

„A világ legmodernebb harckocsija” – így mutatták be 2015-ben a Pumát. Ma viszont inkább a „teljes csőd” kifejezéssel illetik a Bundeswehrnél: problémák az elektronikával és kábeltüzek borzolják a kedélyeket. A katonák arra figyelmeztetnek, hogy a bevetés olyan, mint a lottónyeremény, vagy bejön, vagy nem. „Egy rémálom” – nyilatkozta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) frakcióvezetője, Johann Wadephul. „A Pumának kellene lennie a legfontosabb fegyverrendszernek a hadseregben. Ha a Puma bevetésre alkalmatlan, akkor a hadsereg is az.”

Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a védelmi bizottság elnöke azon mérgelődött, hogy ezekről a problémákról a sajtóban kellett olvasnia. „Az, hogy problémák lehetnek, vagy vannak, az igazából nem újdonság” – mondta a Szabad Demokraták (FDP) politikusa. „Viszont felmerül a kérdés, hogy mit tudott a hadsereg vezérkari főnöke és a Bundeswehr vezetése? Elvárom, hogy a védelmi bizottságot erről haladéktalanul informálják.”

Hírdetés

Sok részlet még nem tiszta: az össze harckocsi érintett vagy nem? Ki mindezért a felelős? Thomas Wiegold katonai szakértő úgy véli, hogy még korai valakit hibáztatni, mivel még sok részletre nem derült fény: például, hogy a gyártó hibázott, vagy a Bundeswehr a harckocsik szervizelésénél követett el mulasztást. Ezeket a kérdéseket a következő napokban a Honvédelmi Minisztériumnak, a Bundeswehrnek és a gyártó cégeknek közösen kell megvitatniuk. A megbeszélés már ezen hétfőn meg is kezdődik és jelen lesz Christine Lambrecht, a Szociáldemokrata Párt (SPD) védelmi minisztere is. Nem is az a gond, hogy problémák léptek fel a Pumánál, hanem az, hogy problémahegyek, ez azért nem szokványos.

A gondokat okozhatták akár a hadgyakorlatok is – véli a katonai szakértő, Thomas Wiegold. „Vannak, akik arra hivatkoznak, hogy a páncélosok személyzete nem vitt magával elegendő alkatrészt és speciális szerszámokat. Az biztos, hogy komoly vitára számíthatunk.”

A politikai nyomás már most érezhető. „A vizsgálatokat gyorsan le kell bonyolítani és a problémákat fel kell számolni a harckocsiknál.” – követelte Strack-Zimmermann. „A NATO-val szemben vannak kötelezettségeink, amelyeket teljesítenünk kell és ha problémák lépnek fel, akkor függetlenül attól, hogy közeleg a karácsony, meg kell oldani őket.”

A harckocsiknak a NATO gyorsreagálású erőinél kellene szolgálatba állniuk, mégpedig az új év első napjától, tehát kevesebb, mint két hét van addig. Ezért gyors cselekvésre van szükség. A Puma helyett egy alternatíva lenne a Marder harckocsi, az viszont már több évtizeddel a hátán elavultnak számít. Wiegold szerint viszont azok jól működnek és bevethetőek. Így a NATO kötelezettséget be lehetne velük tartani. Technikailag ez jó megoldás, viszont nem tenne jót a Bundeswehr imázsának.

Georg Spöttle – www.888.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »