Működéséhez méltó helyszínen folytatja tevékenységét a Lévai Regionális Művelődési Központ

Működéséhez méltó helyszínen folytatja tevékenységét a Lévai Regionális Művelődési Központ

Az egykori barsi vármegye népviseletét felvonultató tárlat megnyitójával adták át a Lévai Regionális Művelődési Központ új épületét a járási székhely belvárosában. A teljes járásban tevékenykedő intézmény másfél évtized után méltó környezetben folytathatja a tevékenységét.

Alžbeta Sádovská, a Lévai Regionális Művelődési Központ igazgatója a megnyitón kifejtette: szeptember folyamán vették birtokba az új épületüket.

Hozzátette: az elmúlt másfél évtizedben négy helyszínen, többnyire középiskolák kollégiumaiban voltak az irodáik.

„A tizenötödik évfordulóra egy szép történelmi épületbe költözhetünk” – folytatta az intézmény igazgatója.

A kétszintes mintegy háromszáz négyzetméteres épületben nem csupán a művelődési központ munkatársainak irodái kaptak helyet, a földszinten kiállítótér mellett különféle foglalkozásokra, képzésekre alkalmas tágas helyiségek is vannak.

Most már saját létesítményükben tudják a gazdag programjaik nagy részét megvalósítani. Eddig ugyanis mindezt a város különböző részein bérelt helyiségekben bonyolították le.

Igor Éder, a központot fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzat alelnöke megjegyezte: reprezentatív helyen folytathatja működését az intézmény. Az elmúlt időszakban számos együttgondolkodásnak az eredménye a mostani ünnepi átadó.

Mindamellett elmondta: a művelődési központ jelentős tevékenységet folytat a járás teljes területén. Már csak ezért is megérdemelte az új létesítményt.

Hírdetés

Az ünnepélyes átadást egybekötötték a népviseletes gyűjteményes tárlat megnyitójával. A kiállítás Bars vármegye népviseletébe ad betekintést. A tárlatanyagban látható az egykori vármegye északi, nagyrészt szlovákok lakta régió csilejkár népviselete, emellett az Alsó- Garam menti magyar települések népviselete is.

Külön érdekessége a kiállításnak a nyolcvanas évek elején az atomerőmű építése végett ledöntött Mohi magyar település népviselete.

Igor Éder elmondta: ugyan a központ megalakulása óta megyei fenntartású intézményekben működött, ez az első tényleges otthona. A megye által bérelt ingatlan megfelelő a központ széleskörű tevékenységének.

– szögezte le a Felvidék.ma-nak az alelnök.

Mint Alžbeta Sádovská jelezte, természetesen folytatják az egész járásra kiterjesztett tevékenységüket. Az új létesítményben rendezendő programok mellett a járás falvaiban és városaiban is aktívan jelen lesznek a továbbiakban is – jelezte portálunknak.

A Lévai Regionális Művelődési Központ a regionális és járási szintű események mellett számos nemzetközi rendezvény szervezője. Már közel másfél évtizede szervezi meg az Ilyenek vagyunk nemzetközi tánckaravánt, melybe a járás településeit is bevonják. A szlovákiai folklórcsoportok mellett a V4 országaiból is rendszeresen szerepelnek táncformációk a több napos fesztiválon.

Ugyancsak nemzetközi részvétellel zajlik a Lévai Fotográfiai Napok. Szlovákiai fotóművészek mellett magyarországi, cseh, lengyel fotográfusok is kiállítanak Léván.

A továbbképzések tekintetében is igen széles a tevékenységük. Többek között neves magyarországi néptáncoktatókkal dolgoznak együtt.  Kutak Adrienn vezetésével szerveztek kerámia foglalkozást Ipolyságon, a járás magyar tanintézményeibe is elhozzák a nevelői koncertjeiket.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »