MSZP-közeli közvélemény-kutató: a Jobbik a második, de a legnagyobb tartalékkal

Az MSZP-közeli Publicus Intézet június 11. – 15. között készített közvélemény-kutatásának adataiból három fontos megállapításra juthatunk. A Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a baloldal csak akkor tudja megközelíteni, ha az összes törpepárt százalékait összeadjuk, azonban – és ez tűnik a legfontosabbnak -, a nemzeti pártnak van a legtöbb tartaléka.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, még a drótkerítés ötletének bedobása előtt készítette el a felmérését. Tehát annak esetleges politikai hozadéka nem jelenik meg az adatokban.

Ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, Ön melyik pártra adná szavazatát?

Az összes megkérdezett körében, a válaszadók 21 százaléka jelölte meg a Fideszt, ami két százalékpontos esést jelent a májusi adatokhoz képest.

Összességében megjegyzendő, hogy a közvélemény-kutatás szerint növekedett a bizonytalanok száma, az egy hónappal ezelőtti állapotokhoz képest 4 egységgel, 47 százalékra nőtt az arányuk. Mindhárom nagy párt esetében csökkenést tapasztalhatunk.

Hírdetés

A Jobbik esetében ez 1 százalékos esést jelent, így a teljes népesség 14 százaléka szavazna a nemzeti pártra most vasárnap. Ezzel pedig továbbra is szilárdan tartja a második pozíciót.

Az MSZP is egy százalékos népszerűség-vesztést volt kénytelen elkönyvelni, jelenleg a lélektani határnak számító 10 százalékon áll. Némi gyógyírt az nyújthat számára, hogyha ehhez a tízhez hozzáadunk hármat (DK), valamint egyet (Együtt), akkor utolérik a Jobbik támogatottságát, csakhogy a parlamenti matematika nem így működik, hiszen 5 százalék alatt nem jut be párt az Országgyűlésbe.

A másik XXI. századi párt, az LMP egyelőre szintén a bejutási küszöb alatt található a Publicus szerint, tehát ezek alapján most vasárnap három párt örülhetne mandátumnak.

Az viszont tovább árnyalja a képet, ha a másodlagos preferenciát is megvizsgáljuk, azaz, hogy mely pártoknak vannak érdemi tartalékai, az egyes pártok támogatottságának csökkenéséből melyik másik pártok remélhetnek növekményt. 

Itt már teljesen más a sorrend: a legtöbb tartaléka a Jobbiknak van, amit az LMP, majd szorosan az szocialisták követnek. Negyedik helyen, bár még érdemi tartalékkal a Fideszt találjuk – állapítja meg az MSZP-közeli Publicus Intézet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »