MSZP-fricska a kis pártoknak az előválasztásra

MSZP-fricska a kis pártoknak az előválasztásra

Egyáltalán nem könnyíti meg az MSZP a már hónapok óta baloldali előválasztást sürgető kis pártok helyzetét, legalábbis a szocialisták önálló előválasztási koncepciójának nem lesz egyszerű megfelelniük. Szerintük ugyanis attól válna komolyan vehetővé egy ilyen – itthon egyébként semmiféle hagyománnyal nem bíró – intézmény, ha a részt vevő pártok mind a 106 egyéni országgyűlési választókerületben állítanának jelöltet. Nagy kérdés viszont, hogy az előválasztás mellett folyamatosan kardoskodó Párbeszéd, vagy akár a Bokros Lajos által vezetett Modern Magyarországért Mozgalom hogyan volna képes erre.

Országos választást szimulálnának

Az MSZP az előválasztási koncepcióját hétfői elnökségi ülésén fogadta el – mondta a Magyar Nemzetnek Molnár Gyula pártelnök. Megfogalmazása szerint olyan módszerre tesznek javaslatot, ami belső körben szimulál egy országos választást.

A koncepció egyik alapvetése, hogy mind a 106 egyéni körzetben legyen előválasztás – ismertette a részleteket kérdésünkre Molnár Zsolt, a szocialisták elnökségi tagja. Indoklása szerint ugyanis nem volna helyes, ha „sötét szobák mélyén” születne alku arról, melyik körzetekben méressék meg magukat a jelöltek, és melyikben ne. Ez számukra nem vita tárgya, ehhez ragaszkodnak.

Hírdetés

Másik alapvetésük – folytatta Molnár Zsolt –, hogy a voksokat csak személyesen lehetne leadni egy előzetes regisztráció után, ugyanis ezzel védhető ki leginkább, hogy bárki „meghekkelje” a folyamatot. Az MSZP elképzelései szerint minden választókerületben kijelölnének legalább egy helyet a választókerület központjában, ahol szavazni lehetne, nagyjából két héten keresztül, munkaidőben. A helyszínen lévő bizottságokba az előválasztásban részt vevő összes pártnak delegálnia kellene tagokat, azonos arányban.

Minden pártnak, amely indul az előválasztáson, vállalnia kellene, hogy ha az ő emberük nyer egy körzetben, akkor az lesz a közös jelölt. Ez igaz természetesen azokra is, akik nem egy párt színeiben, hanem függetlenként szeretnének részt venni az előválasztásban.

Válaszokra várnak

Molnár Zsolt elmondása szerint koncepciójukat már elküldték a többi baloldali pártnak, és várják a válaszukat. „Ésszerű kompromisszumokra” a szocialisták hajlandók, de alapvetéseikből nem engednek. Úgy tudjuk, azt vették alapul, hogy egy olyan pártnak, amely választásra készül, képesnek kell lennie arra, hogy minden egyéni választókerületben egy jelöltet fel tudjon mutatni. Ezt az MSZP tudja is teljesíteni, valószínűleg képes lesz rá a DK is, viszont az 1-2 százalékra mért – azt is leginkább csak Budapesten hozó – kis pártok már aligha. Ám nekik akkor se volna könnyű dolguk, ha önállóan indulnának. Ahhoz ugyanis, hogy egyáltalán országos listát tudjanak állítani, legalább kilenc megyében és Budapesten minimum 27 egyéni jelöltet kell elindítaniuk. És még csak ezt követné, hogy kampányoljanak, majd az Országgyűlésbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt valahogy megugorják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »