Mráz Ágoston Sámuel: Nem Orbán Viktor ellen szavaztak

Mráz Ágoston Sámuel: Nem Orbán Viktor ellen szavaztak

A kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel villámértékelést készített a Facebookon a hódmezővásárhelyi időköziről.

Mindjárt a legelején hangsúlyozta, hogy Hódmezővásárhelyen nem országos parlamenti választás volt.

http://mno.hu/

 

Öt gyors tanulságot tartott fontosnak megosztani az olvasóival. Nézzük is őket!

Hírdetés

http://mno.hu/

Először is azt állította, hogy „tét nélkül van esélye a proteszt-szavazásnak Magyarországon: másfél évig Márky-Zay Péter béna kacsaként fogja irányítani a 70 százalékos fideszes többségű közgyűlést. A hódmezővásárhelyieknek nem volt fontos a működőképesség sem.”

Másodszor: szerinte „érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő…” Mondjuk bár személyesen nem utazott le a kormányfő a városba, de Hegedűs Zoltánnal közös Facebook-fotót posztolt és azt írta alá, hogy „Hajrá, Hegedűs Zoltán”.

Harmadszor: „Hegedűs Zoltán, a Fidesz jelöltje el tudta vinni a 2014-es szavazókat, de nem volt további tartaléka. Az országos politikában azonban más a helyzet: a migráció kapcsán az ellenzéki szavazók közel fele is egyetért a kormánnyal.” Ezzel kapcsolatban álljon itt egy adat: a 2016-os kvótanépszavazáson Hódmezővásárhelyen is a kormány álláspontja győzött, mégpedig 18 061 vokssal. Hegedűs Zoltán viszont csak 9468 szavazatot szerzett vasárnap. 

Negyedik pont: „Az országos ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből. Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 vk-ban. A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék.”

Ötödik pont: „A kormányoldalon pont fordított hatás várható: egy napig keserűség, utána ösztönzés a még elszántabb küzdelemre. A Fidesz legnagyobb ellensége saját szavazói közömbössége, a vásárhelyi vereség talán felrázhatja őket is.”

A bejegyzéséhez egy fotót is csatolt, rajta a felirattal: „Itt másfél éves háború kezdődik…”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »