Moszkvában véget értek a szír-szír tárgyalások

Moszkvában véget értek a szír-szír tárgyalások

Eredményesen zárult a tárgyalás a damaszkuszi kormány és a szíriai ellenzék képviselői között.

Az orosz fővárosban több éves szünet után ismét asztalhoz ültek a felek. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a szíriai ellenzék képviselői hétfőn és kedden is tartottak megbeszéléseket. Valószínű, hogy a szerdai tárgyalás napirendjét és stratégiáját egyezették a küldöttek.

A felek előfeltételek nélkül ültek asztalhoz, az ellenzék is elvetette Bashar Al-Assad szíriai elnök lemondását mint feltétel a tárgyalások megkezdéséhez.

Bashar Al-Jaafari a szíriai kormány delegációjának vezetője

A szíriai kormány delegációját Bashar Al-Jaafari állandó ENSZ nagykövet vezette. Al-Jaafari a tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a kormány delegációja nyitott volt minden kérdésre, viszont szorgalmazta a Moszkvai Elvekben lefektettek pontok közé sorolni az izraeli agresszió elítélését.

A felek megegyeztek abban is, hogy a Genf-1 béketárgyalások után a Szíriában elterjedt a terrorizmus ellen közösen kell fellépni nevesítve az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet.

Al-Jaafari eredményesnek tartotta a megbeszélést, és diplomáciai utakon elkezdődik a tárgyalások második fordulójának a megszervezése. Al-Jaafari szerint az sem kizárt, hogy a közeljövőben Damaszkuszban is hasonló tárgyalást hívnak össze.

Hírdetés

A Moszkvai Fórum koordinátora Vitaliy Vyacheslavovich Naumkin elmondta,hogy a felek megegyeztek tíz pontban a tárgyalások során.

A Moszkvai Elvek tíz pontja:

1. Megvédeni Szíria szuverenitását, és fenntartani a biztonságot és a békét az országban.
2. Felvenni a harcot a nemzetközi terrorizmus minden formájával.
3. A szíriai válság békés és politikai úton való megoldása a kölcsönös megegyezés és a genfi nyilatkozat alapján.
4. Szíria sorsát , a szír nép saját akaratából döntse el, szabad és demokratikus módon.
5. Elvetni minden külföldi beavatkozást Szíria ügyeiben.
6. Megvédeni és fenntartani az állam intézményeit.
7. Biztosítani a társadalmi megbékélést, hogy a szíriai nép minden rétege részt vehessen az ország politikai és gazdasági életében.
8. A jogállamiság fenntartása, és egyenlőséget a polgároknak.
9. Elutasítani a külföldi katonák jelenlétét Szíria területén a kormány belegyezése nélkül.
10. Követelni a Golán-fennsík megszállásának végét, és feloldani a szíriai nép ellen hozott szankciókat.

A szíriai ellenzék ezen felül több pontban is kifejtette a kormánnyal szembeni kérését. A damaszkuszi delegáció megfontolja a kéréséket, ami többek között tartalmazza a politikai foglyok szabadon bocsájtását és közös képviselőkkel létrehozni az emberi jogok bizottságát.

Az USA és a nyugati államok bár üdvözölték a tárgyalások eredményeit de nem tettek le arról, hogy az általuk “mérsékelt iszlamistáknak”  nevezet fegyveres csoportokat továbbra is támogassák.

A nyugati partnereink, köztünk Kerry úr is, támogatták a moszkvai kezdeményezést. Ennek ellenére sajnálatos módon a nyugati barátaink, olyan lépéseket tesznek amik nem építőjellegűek, inkább a konfliktus tűzét táplálják. Én ezt arra értem, hogy fokozottan készítik elő az újabb fegyveres zászlóaljakat ami semmilyen módon nem járul hozzá a konfliktus megoldásához. – mondta Naumkin a Russia Today-nak.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a szerdai tárgyalások nagyon fontosak voltak, a szíriai feleknek egyesíteniük kell magukat, hogy közösen tudjanak fellépni az országukat ért veszélyekkel szemben, aminek az alapja a konfliktus békés megoldása.

A damaszkuszi kormány képviselői és az ellenzék utoljára 2014 februárjában találkoztak , a genfi béketárgyalások második fordulójának befejeztével ültek tárgyalóasztalhoz, de nem sikerült megállapodniuk a konfliktus rendezéséről, amely – az ENSZ összesítése szerint – 2011-es kirobbanása óta több mint 200 ezer emberéletet követelt.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »