Moszkva választ ad a Kreml elleni dróntámadásra

Moszkva választ ad a Kreml elleni dróntámadásra

2023. 05. 05.

Ellenséges akciónak minősítette pénteken az orosz külügyminiszter a Kreml elleni dróntámadást, melyre, mint mondta, Moszkva “kézzelfogható választ fog adni”.

“Világos, hogy a kijevi terroristák nem hajthatták ezt végre a gazdáik tudta nélkül” – fogalmazott újságíróknak Szergej Lavrov, aki a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján vesz részt az indiai Goában.

“Tisztában vagyunk ukrán és nyugati barátaink hazudozási szokásaival” – tette hozzá.

“EZ EGYÉRTELMŰEN ELLENSÉGES CSELEKEDET VOLT. TELJESEN VILÁGOS, HOGY A KIJEVI TERRORISTÁK NEM KÖVETHETTÉK VOLNA EL “URAIK” TUDTA NÉLKÜL. ÉS MI NEM AZZAL FOGUNK VÁLASZOLNI, HOGY ARRÓL BESZÉLÜNK, HOGY EZ CASUS BELLI-E VAGY SEM, HANEM KONKRÉT TETTEKKEL” – MONDTA PÉNTEKEN ÚJSÁGÍRÓKNAK.

A miniszter szerint “sok türelmünk van”.

Lavrov azt is elmondta, hogy az SCO indiai miniszteri találkozóján valamennyi tárgyalópartnere “kifejezte rosszallását”. Különösen a pakisztáni külügyminiszter ítélte el közvetlenül az incidenst, és követelte az igazság kiderítését és a bűnösök mielőbbi azonosítását – mondta.

Hírdetés

Korábban a Kreml sajtószolgálata közölte, hogy május 3-án éjjel “a kijevi rezsim dróncsapást kísérelt meg az orosz elnök Kreml-rezidenciája ellen”.

A Kreml ezeket az akciókat “kitervelt terrorcselekménynek és az orosz elnök elleni merényletnek” minősítette, és közölte, hogy fenntartja magának a jogot, hogy “megtorolja, amikor és ahol jónak látja”.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő előző nap azt közölte, Moszkva szerint Washington áll a szerdai dróntámadás mögött, amelynek célja Vlagyimir Putyin elnök megölése volt.

A Fehér Ház az állítást hazugságnak minősítette, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig azt közölte, Ukrajna nem intézett támadást sem Moszkva, sem Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

“Az ukrajnai konfliktus megoldása nem korlátozódik a demarkációs vonalakra; az okok globálisak” – szögezte le pénteken Lavrov, és azt vetette a nyugati országok szemére, hogy teljes hegemóniára törekszenek a térségben.

Lavrov továbbá felszólalt Afganisztán ügyében is, csatlakozva indiai és pakisztáni kollegái felszólításához, melyben a nők jogainak tiszteletben tartására hívták fel a kabuli tálib vezetést.

Az orosz tárcavezető továbbá leszögezte: az afganisztáni emberi jogi helyzet mellett figyelemmel kísérik a kábítószer-csempészet elleni küzdelmet is.

MTI, Orosz Hírek

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »