Moszkva szíriai hadizsákmányt jutat vissza Izraelnek

Moszkva szíriai hadizsákmányt jutat vissza Izraelnek

Az izraeli lapok szerint, Moszkva visszaszolgáltatja Tel-Avivnek egy izraeli tankot, amit a nyolcvanas években lőtt ki a szíriai hadsereg.

Az izraeli kormány sajtóirodájának közleménye szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök olyan utalásokat tett ami teljesítené Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök kérését, hogy Oroszország visszaszolgáltatja azt az izraeli tankot, amit Dél-Libanonban lőtte a Szíriai Arab Hadsereg.

A libanoni polgárháború idején a Beka völgyében lezajlott Sultan Yaakub csatában a Szíriai Arab Hadsereg nagy erejű csapást mért a megszálló izraeli erőkre. Az izraeliek a csatában elvesztették a jelenleg egy oroszországi múzeumban kiállított tankot és annak három fős legénységét.

Netanyahu miniszterelnök az izraeli hadsereg vezérkari főnökének kérésével fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a múlt hónapban, amikor is látogatást tett Moszkvában.

Hírdetés

A Jediot Ahronot izraeli lap szerint Netanyahu értesítette a három katona hozzátartozóit a tank visszatéréséről. Az izraeliek szempontjából vesztett csata után a három katona kilétéről azóta sem derült fény.

A három elveszett izraeli katona

A csatában húsz izraeli katona meghalt, több tucat megsérült. Tel-Aviv elveszített nyolc tankot és hat katonájának kilétérül nem tudott semmit. Mindaddig, míg az egyik izraeli katona holtestét a háború után Damaszkusz vissza nem adta Tel-Avivnak. Egy másik fogságba esett katonát kicserélték két izraeli fogságba esett szír katonára. A hatodik izraeli a palesztin Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezet fogságába esett, akik később szintén izraeli börtönökben raboskodó foglyokért cserélték el.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »