Moszkva szerint belga vadászgépek bombáztak

Oroszország állítása szerint a belga légierő két vadászgépe légicsapást mért polgári célpontokra Szíriában, az Aleppóhoz közeli Hasszadzsek településen.

A légicsapásról Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tett említést szerda reggeli Facebook-bejegyzésében. Hozzátette, Moszkva azt várja, hogy az amerikai külügyminisztérium elítélje a történteket.

A szíriai orosz katonai parancsnokság közlése szerint a Hasszadzseket keddre virradóra ért légitámadásban hatan meghaltak, négyen pedig megsebesültek. A településnél két belga F-16-os gépet észleltek, miközben a térségben szíriai vagy orosz harci repülők nem tartózkodtak.

Hírdetés

Nyugati források nem adtak hírt keddi belga légicsapásról Aleppó közelében.

„Várjuk, hogy az amerikai külügyminisztérium kemény nyilatkozatokban ítélje el a polgári objektumokra mért csapásokat és a békés lakosok megölését. Gondolom, nem lesz nehéz fotókat találni a halottakról a következő kampány beindításához a CNN-en” – írta Zaharova.

Az elmúlt hetekben Oroszországot éles bírálatok érték nyugati kormányok és tömegtájékoztatási eszközök részéről aleppói polgári célpontok elleni támadások miatt. Október 12-én Christiane Amanpour, a CNN amerikai hírtelevízió vezető nemzetközi tudósítója interjú közben egy állítólag orosz légicsapás miatt életét vesztett kisgyerek fényképét mutatta fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Zaharova ezt követően kifogásolta, hogy a szíriai konfliktus áldozatainak bemutatásakor kettős mérce érvényesül.

Hétfőn az Európai Unió tagországainak külügyminiszterek elítélték az Aleppó keleti negyedei elleni szíriai és orosz légicsapásokat, azt állítva, hogy ezen országok harci gépei „célzott csapásokat” mérnek kórházakra és iskolákra, és sürgetve, hogy az ügyet vizsgálja ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Moszkva alaptalannak minősítette a vádakat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »