Moszkva soha nem adott egyetlen országnak sem olyan modern rakétarendszert, mint most Szíriának

Moszkva soha nem adott egyetlen országnak sem olyan modern rakétarendszert, mint most Szíriának

Oroszország nem egy régebbi változatot, hanem a legfejlettebb változatú SZ-300-as légvédelmi rendszereket szállította le Szíriába – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Moszkva már 2010 óta hadrendbe állította ezt a fejlettebb légvédelmi rendszert, de korábban nem adta át egy külföldi országnak sem. Az SZ-300PM-2 elsősorban radarfelszereltségével és a bonyolult célpontok azonosításában múlja felül a régebbi gyártmányú rendszereket. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy küldtek volna már hasonlót Iránnak is, állításuk szerint Teherán eddig csak a régebbi változatból kapott.

A zsidó szakértő szerint ezt is képesek lehetnek kivédeni

Hírdetés

A ynetnek nyilatkozó katonai szakértő szerint Moszkva azért ezt a fejlettebb változatot adta, hogy elejét vegye az izraeli légerő újabb szíriai bevetésének, mivel a régebbi SZ-300-asok kivédését már előzőleg begyakorolták. Ugyanakkor szerinte az izraeliek ezt a változatot is képesek lehetnek kivédeni. A szakértő szerint ez egyben üzenet lehet Irán felé is, amely nem kapott ilyen fejlett fegyvereket, és nem képes szembeszállni vele.

A közelmúltig az oroszok használták a most leszállított rakétarendszereket, de lecserélték őket a legújabb csúcstechnológiájuknak számító SZ-400-asokra, amelyekből viszont ezúttal sem adtak külföldi országnak, a fejlett izralei légierő ellen sem.

Az orosz védelmi minisztérium október elején az alábbi videót tette közzé a rakéták leszállításáról

(Ynet – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »