Moszkva repülésbiztonsági memorandumot kapott Washingtontól

Az orosz védelmi minisztérium megkapta a Pentagontól a szíriai légtérben való repülésbiztonságról szóló memorandumot – közölte Igor Konasenkov dandártábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője kedden.

A szóvivő szerint ez hatalmas előrelépés, szavai szerint a tárca arra számít, hogy az amerikai fél ígéretének megfelelően az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásait támadó nyugati koalíció minden tagjához eljuttatja.

A dandártábornok felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a szíriai légtérben tevékenykedő repülőeszközök száma, egyes körzetekben egy időben akár harminc darab is a levegőben tartózkodhat. Ezek lehetnek katonai szállítók, harci repülők, vagy különböző méretű, pilóta nélküli repülőeszközök – mondta.

Hírdetés

Az orosz légierő egyeztet a szíriai légiirányító központtal – mondta Konasenkov, hozzátéve ugyanakkor, hogy más, pilóta által vezetett és pilóta nélküli repülőgépek viszont mindenféle egyeztetés nélkül, kikapcsolt transzponderekkel repülnek ugyanabban a légtérben. Ez természetesen kockázatossá teszi a repülést Szíria felett – mondta.

Oroszország már nemegyszer jelezte más országoknak az együttműködési szándékát a repülésbiztonságot illetően – jegyezte meg a szóvivő, hozzátéve, hogy Törökországgal közvetlen telefonvonalat hoztak létre az incidensek elkerülése céljából, és Izrael légierejével is hasonló módon működnek együtt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »