Moszkva: Putyin-Kerry tárgyalás

Moszkva: Putyin-Kerry tárgyalás

Három órán át tárgyalt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és az amerikai külügyminiszter, John Kerry kedden Moszkvában. A találkozó nem eredményezett áttörést a kétoldalú kapcsolatokban.

Kerrynek meglehetősen mozgalmas napja volt kedden, amikor megbeszélést folytatott orosz kollégájával Szergej Lavrovval, majd fogadta az orosz elnök és tett egy sétát az Arbat sétáló utcában, amely Moszkva történelmi központja, ahol beszélt az orosz járókelőkkel.
Amerika elsőszámú diplomatája ajándéktárgyakat is vásárolt.
A Kremlben lefolytatott tárgyaláson az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkva úgy látja, hogy az amerikai külügyminiszter nagyon erőlködik, hogy tudjanak rendezni számos nagyon súlyos problémát.

Több időre van szükségünk, hogy megláthassuk az USA valós szándékait, mondta Putyin mosolyogva.
Látom, még sokat kell arra aludni, hogy változások történjenek, mondta az orosz elnök a tárgyalás elején.

A szíriai válság volt az egyik legfontosabb kérdés a Kremlben.
A mi álláspontunk az, hogy mindenkinek hozzá kell járulnia a terrorizmus elleni erőfeszítésekhez és a politikai folyamatok jó irányba fordulásához.
Lavrov azt is elmondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok megerősítette a korábbi bécsi találkozókon történt megállapodásukat a szír helyzettel kapcsolatban.

Az orosz külügyminiszter hozzátette, hogy a Szíria ellenzék küldöttségének reprezentatívnak kell lennie, és készen kell állnia arra, hogy konstruktívan együtt tárgyaljon a szíriai kormány delegációjával.

Az amerikai külügyminiszter megköszönte Putyin elnöknek a vendéglátást és az orosz külügyminiszter és csapata eddigi erőfeszítéseit, hogy együttműködjenek az Egyesült Államokkal.

Hírdetés

Kerry tett egy nyilatkozatot arról, hogy a szíriai elnököt Bashar al Assadot az ország élén kell hagynia, de azt is mondta, hogy a tárgyalások középpontjában nem a szír elnök sorsa a központi téma.

A felek megvitatták az ukrán konfliktust is. Oroszország és az Egyesült Államok megerősítette, hogy továbbra is támogatják a minszki megállapodások, mondta Lavrov a találkozó után.

Kerry a találkozó után azt mondta az újságíróknak, hogy Washington nem folytat politikai elszigetelést Moszkvával szemben.

Nem akarjuk elszigetelni Oroszországot, hangsúlyozta, emlékeztetve Barack Obama amerikai elnök szavaira, hogy a Krím-félszigeti helyzet miatt Oroszország saját magát szigetelte el, írja a TASS.

magyartudat.com

 


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »