Moszkva: Nyugati eszközökkel állítottak elő vegyi fegyvert a dúmai terroristák

Moszkva: Nyugati eszközökkel állítottak elő vegyi fegyvert a dúmai terroristák

Nyugat-Európában gyártott elemei voltak annak a berendezésnek, amellyel terroristák vegyi fegyvert állítottak elő a szíriai főváros kötelében található Dúmában – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő diplomaták és újságírók előtt pénteken a Moszkva vonzáskörzetéhez tartozó Ogyincovóban.

Az orosz külügyi és védelmi tárca közös tájékoztatót tartott a szíriai vegyifegyver-incidensekről, amelyeknek csak egy része volt a sajtó számára is nyilvános.

Zaharova felhívta a figyelmet arra, hogy a terroristák által vegyi fegyverek előállítására használt berendezést egyfelől házilag barkácsolták össze, másfelől viszont az olyan profi elemeket is tartalmazott, amelyeket nyugat-európai országokban gyártottak. Mint mondta, az ezzel kapcsolatos konkrét bizonyítékokat Moszkva igény esetén a diplomaták rendelkezésére fogja bocsátani, beleértve azokat is, amelyek az eszközök Nyugat-Európából Szíriába kerülésével kapcsolatosak.

Nyugaton készültek a támadáshoz használt anyagok az oroszok szerint

A tájékoztatón Igor Kirillov vezérőrnagy, az orosz sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi egységek parancsnoka azt mondta, hogy a Dúmában április 17-én felfedezett, aláaknázott vegyi laboratóriumban és vegyi raktárban talált berendezés egyes elemei, valamint egyes hatóanyagok az Európai Unió országaiban és „Észak-Amerikában” készültek. A tábornok hangsúlyozta: az a tény, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői nem vizsgálódnak az állítólagos támadások helyszínén, odautazás nélkül gyűjtenek, elemzenek és használnak fel dokumentumokat, szöges ellentétben áll a vegyifegyver-tilalmi egyezménnyel.

A „Nyugat” kezébe került az OPCW?

Hírdetés

Kirillov azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Franciaországot, hogy konfrontációra törekedve, vegyi támadások szimulálásával félre akarja vezetni a nemzetközi közvéleményt és át akarja politizálni az OPCW-t.

Kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a Dúmánál állítólag április 7-én történt vegyi támadásra vonatkozó, hamarosan nyilvánosságra hozandó OPCW-jelentés ismét a Fehérsisakosok elnevezésű – nyugati támogatásban részesülő – szíriai szervezet álbizonyítékain alapul majd, csakúgy mint a Nyugat által levont következtetések a tavalyi Hán Sejkún-i incidens esetén.

A tábornok felhívta a figyelmet arra, hogy Hán Sejkúnban, ahol tavaly a damaszkuszi kormánynak tulajdonított – és robotrepülőgépekkel végrehajtott amerikai csapást kiváltó – vegyifegyver-támadás történt, még a lehetséges helyszíni vizsgálat előtt lebetonozták azt a helyet, ahol a vegyi szerkezet felrobbant.

Kirillov megismételte az orosz részről korábban is hangoztatott érvelést, miszerint Hán Sejkúnban a talajon elhelyezett robbanószerkezet, nem pedig légibomba robbant, ahogy azt civil szervezetek és rájuk hivatkozó nyugati kormányok állítják.

Azzal vádolta meg az OPCW-t, hogy nem hajlandó megvizsgálni a Damaszkusszal szemben harcoló erők által hátrahagyott vegyi raktárakat a szíriai kormányerők által felszabadított területeken, holott ezekben 40 tonna mérgező anyagot találtak.

Orientalista.hu – Hirado.hu ,MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »