Moszkva nem tekinti ultimátumnak Tillerson felszólítását

Moszkva nem tekinti ultimátumnak Rex Tillerson amerikai külügyminiszternek azt a kijelentését, miszerint Oroszországnak választania kell a demokratikus országokkal való szolidaritás és Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatása között – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden a Vesztyi FM rádióállomásnak nyilatkozva.

„Nem hiszem, hogy ez ultimátum volna, ezt egy politikai kijelentésnek, a tárgyalások kezdete előtti erőfitogtatásnak tekintem. Ez teljesen egybevág Washington – méghozzá úgy gondolom, hogy sok kormányzat alatt tanúsított – tárgyalások előtti hozzáállásával” – mondta.

Hírdetés

A szóvivő úgy vélekedett, hogy nem ártana, ha az Egyesült Államok „saját nagyságának demonstrálásához legalább egy válság rendezésében példát mutatna”.

Tillerson kedden Moszkvába érkezett, hogy szerdán tárgyalásokat folytasson Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Az egyeztetésen hangsúlyos helyen szerepel majd a szíriai válság, amelyben fordulópontot jelentett, hogy az Egyesült Államok, a kormányerők vegyifegyver-támadására hivatkozva, péntekre virradóra korlátozott csapást mért Szíriára. A Kreml nem erősítette meg, de nem is zárta ki annak lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyin elnök is fogadja az amerikai diplomácia vezetőjét.

Zaharova komolytalannak nevezte Oroszországnak a G8-csoportba való esetleges visszavételéről szóló találgatásokat. Moszkvát 2014-ben az ukrajnai beavatkozás hatására zárták ki a fejlett gazdaságokat tömörítő országok fórumából. Hírek szerint felmerült, hogy a Szíria ügyében való együttműködés fejében Oroszországot visszavennék a csoportba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »