Moszkva nem engedi meg, hogy a malajziai Boeing-tragédia okozói kibújjanak a felelősség alól

Moszkva nem engedi meg, hogy a malajziai Boeing-tragédia okozói kibújjanak a felelősség alól

Oroszország aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Nyugat nem tanúsít érdeklődést a malajziai Boeing-tragédia okainak kiderítéséhez.

A légiforgalmi irányítók beszélgetésének hangfelvételét titkossá tették. A „fekete dobozok” adatainak kifejtését nem hozzák nyilvánosságra. Olyan benyomás alakul ki, hogy Kijev és politikai szövetségesei eltitkolni próbálják, hogy kik okozták a tragédiát.

Még nem minden áldozat holttestét azonosították, nem mindenkit temettek el köztük, de a világ mintha elfelejtett volna a Don-medencei trgédiáról. A nyugati média törölte a témát a hírekből. Nem tárgyalják nemzetközi szervezetek találkozóin. Egyetlen egy kérdésre sem adtak még választ, de ez nem zavar senkit – hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter:

Hírdetés

Úgy tűnik, hogy már senkit nem érdekel a a vizsgálat. Az első éles, szinte hisztérikus vádak után, amelyek Oroszország és az ukrán felkelők címére hangzottak, azok, akik nagy buzgalommal beszéltek róla, most elnémultak. Sőt, úgy néz ki, hogy csak mi igyekszünk figyelmet fordítani erre a rendkívül komoly problémára.

Július 17-én a Maláj Airlines utasszállító gépe Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott. A nemzetközi közlekedési folyosó a hadviselő Ukrajna felett halad át. Hirtelen a Boeing megváltoztatta a repülés paramétereit, és aktív hadműveletek zónájába lépett, csökkentette a repülési magasságot. Azután lezuhant a donyecki felkelők ellenőrzése alatt álló területre. Miért változtatta meg a legénység az útvonalat? A választ erre a kérdésre a fekete dobozok dekódolása adhatná, amelyek jó állapotban maradtak, és azokat Nagy-Britanniának adták át. Fényt deríthetnék a helyzetre a légiforgalmi irányítók beszélgetéseinek hangfelvételei is. Sőt, még az ukrán légiforgalmi szolgálatok földi személyzete is rávilágíthatna a tragédia okaira. De ezeket az adatokat titkossá tették. Az áldozatok rokonai és az érintett országok közvéleménye csendben marad, és türelmesen várnak arra, hogy valaki majd megosztja velük az információt, kinek a hibájából halt meg az a 298 ember – jegyzi meg Azsdar Kurtov az Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézetének szakértője:

Nem tudom megmondani, hogy miért hallgatnak az áldozatok hozzátartozói. Lehet, hogy nem hallgatnak, csak nem halljuk a hangjukat. Az állami és magántulajdonú nyugati média hallgatása érthető. Ez a média megfelelő kormányzervek ellenőrzése alatt áll, az adórendszeren, igazgatási rendszeren keresztül irányítható. Valószínűleg utasítást kaptak, hogy ne tárgyalják ezt a témát.

Azonban Kijev és támogatói nem menthetik meg a felelősségrevonás alól azokat, akik okozták a tragédiát. Moszkva keresni fogja az igazságot – mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.


Forrás:hungarian.ruvr.ru
Tovább a cikkre »