Moszkva mellett Le Pen

„Egyáltalán nem gondolom, hogy törvénytelen lépés volt az annexió” – mondta tegnap Marine le Pen, a szélsőjobboldalinak tartott francia Nemzeti Front államfőjelöltje a Krím Oroszország általi elcsatolásáról. A politikus a francia BFM TV-nek úgy nyilatkozott: „Egy népszavazást tartottak, és a Krím félsziget lakossága az oroszokhoz akart csatlakozni.” Le Pen leszögezte, hogy álláspontja szerint a Krím az Orosz Föderáció szerves része, és úgy fogalmazott: „nem látok alapot a referendum eredményének megkérdőjelezésére”. A pártvezető kijelentése következtében Ukrajna fontolóra vette, hogy megtiltja Le Pen belépését az ország területére, adta hírül a Reuters hírügynökség tegnap délután.

A Krím félszigetre 2014 februárjában nyomult be az orosz haderő, és a következő hónapban Moszkva népszavazást tartott a kérdésről. Az eredmények szerint a választók 96,77 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szeretne Oroszország része lenni. Az eredményt számos kritika érte, az unióban abszurdnak és törvénytelennek nevezték azt. Az annexiót végül az oroszok ellen bevezetett szankciók követték az EU és az ENSZ részéről.

Közel három éve, hogy az oroszok benyomultak a félszigetre

Közel három éve, hogy az oroszok benyomultak a félszigetre

Hírdetés

Marine Le Pen oroszországi kapcsolatairól már többször cikkezett a sajtó. 2014 novemberében elismerte, hogy pártja 9 millió euró kölcsönt vett fel egy orosz banktól a 2015-ös regionális választások finanszírozásához. Akkor azzal indokolta a törvényes külföldi finanszírozást, hogy a pártnak Franciaországban egyetlen hazai pénzintézet sem hajlandó hitelt nyújtani. A pártelnök sajtóinformációk szerint az elnökválasztási kampányt is orosz forrásokból finanszírozza, amelyre 30 millió dollár hitelt kapott Moszkvától.

A kétfordulós francia elnökválasztás április 23-án és május 7-én esedékes. A szélsőjobboldali vezető legnagyobb ellenfele valószínűleg a mérsékelt jobboldal jelöltje, Francois Fillon volt miniszterelnök lesz.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »