Moszkva megszakítaná diplomáciai kapcsolatát Szófiával – Brüsszel sajnálja

Moszkva megszakítaná diplomáciai kapcsolatát Szófiával – Brüsszel sajnálja

Az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy orosz diplomaták bulgáriai kiutasítása miatt Moszkva “indokolatlanul” megfenyegette Szófiát, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Bulgáriával – jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) szóvivője útján pénteken.

European External Action Service (EEAS) - BDCD

Hírdetés

brusselsdialogue.net

Az Európai Unió külügyi szolgálata arra reagált, hogy Oroszország a diplomáciai kapcsolatok megszakítását helyezte kilátásba, válaszul arra a döntésre, hogy Szófia “a nemzetközi joggal teljes összhangban” úgy döntött: kiutasít 70 olyan orosz nagykövetségi alkalmazottat, aki megsértette a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt.
   
Az Európai Unió teljes mértékben támogatja Bulgáriát és szolidaritást vállal vele, valamint szorosan figyelemmel kíséri az ügyet – jelentette ki a külügyi szolgálat szóvivője. Oroszország ilyen aránytalan lépése csak arra szolgálna, hogy még inkább elszigetelje magát nemzetközi szinten – tette hozzá a külügyi szolgálat.
   
A szófiai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy kiutasít hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. A bolgár külügyi tárca indoklása szerint a kölcsönösség elve alapján Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával. A kiutasítás további okai között említették az orosz tisztségviselők tevékenységét, melyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »