Moszkva: kérdéseket vet fel a Gázai övezet elleni izraeli atomcsapás lehetőségéről

Moszkva: kérdéseket vet fel a Gázai övezet elleni izraeli atomcsapás lehetőségéről

2023. 11. 07.

Kérdéseket vet fel a Gázai övezet elleni atomcsapás lehetőségéről szóló izraeli nyilatkozat – jelentette ki kedden az orosz külügyi szóvivő, aki szerint az is kérdés, hogy Izrael rendelkezik-e atomfegyverekkel.

Marija Zaharova erről a Szolovjov Live TV-csatorna műsorában beszélt.

November 5-én a Kol-Barama izraeli rádió egyik műsorvezetőjének kérdésére, miszerint nem kellene-e atombombát dobni a Gázai övezetre, Amiháj Elijáhu izraeli örökségvédelmi miniszter, a jobboldali Zsidó Erő politikusa azt válaszolta: “ez is egy lehetőség”. A tárcavezető, aki nem tagja a hadműveleteket irányító biztonsági kabinetnek, később így magyarázkodott: “Minden értelmes ember számára világos, hogy az atombomba-kijelentés metaforikus”, de Izraelnek “mindenképpen erőteljes és nem arányos válaszra van szüksége a terrorizmusra”.

A miniszter kijelentésétől Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott. Netanjahu felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

Hírdetés

“Ez rengeteg kérdést vet fel. A legelső ezek közül: vajon hivatalos nyilatkozatot hallunk, miszerint Izrael rendelkezik atomfegyverekkel? Ebből adódóan a következő kérdések merülnek fel mindenki számára: hol vannak ilyenkor a nemzetközi szervezetek, hol van a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hol vannak az ellenőrök?” – mondta Zaharova.

Az orosz külügyi szóvivő megjegyezte: az izraeli hatóságok képviselőinek ilyen kijelentései rávilágítanak arra, hogy valójában miért ellenzi Tel-Aviv a közel-keleti atomfegyvermentes övezet létrehozását. Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok minden lehetséges módon hozzájárult az atomfegyver megjelenéséhez Izraelben, teljes támogatást nyújtva neki ebben a kérdésben. “Ha ez a program létezik és létezett, akkor hol végezték a teszteket, milyen kísérleti terepen? Nyilvánvalóan nem a régióban, de akkor hol? És vajon nem az Egyesült Államok áll a történések mögött?” – zárta szavait az orosz külügyi szóvivő.

Elijáhu kijelentését több közel-keleti ország elítélte, köztük Katar, Szaúd-Arábia és Szíria is. A szaúdi külügyminisztérium által kiadott nyilatkozatban megjegyezték: az a tény, hogy nem lehetett “a minisztert azonnal elbocsátani vagy hatáskörét felfüggeszteni, azt mutatja, hogy milyen megvetéssel viszonyul az izraeli kormány minden emberi, erkölcsi, vallási és jogi normához és értékhez”.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint tízezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »