Moszkva keményen és világosan figyelmeztette a Nyugatot

Oroszország keményen és világosan figyelmeztette a Nyugatot, hogy ne játsszon a tűzzel a szíriai Idlíb tartományban – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután csütörtökön Moszkvában fogadta szíriai hivatali partnerért, Valid Moallemet. Közölte, hogy a szíriai kormányerők Idlíbben helyi megbékélési megállapodásokat kötnek az an-Nuszra Fronttól elhatárolódni kész ellenzéki fegyveres alakulatokkal.

„Elfogadhatatlan, hogy a magukat ott elsáncolt terroristák, elsősorban az an-Nuszra Front (a Hajat Tahrír as-Sám elnevezés használatára áttért terrorszervezet), igyekeznek ezt a feszültségcsökkentési övezetet a szíriai hadsereg állásai elleni támadás előkészítésére, sőt a hmejmími orosz katonai bázis elleni, drónokkal végrehajtott támadáskísérletekre felhasználni” – mondta Lavrov a Moallemmel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Közölte, hogy a szíriai kormányerők Idlíbben helyi megbékélési megállapodásokat kötnek az an-Nuszra Fronttól elhatárolódni kész ellenzéki fegyveres alakulatokkal.

Hírdetés

Szíria miatt az elmúlt napokban kiéleződtek az ellentétek Oroszország és a Nyugat között. Moszkva azt állítja, hogy terroristák brit segédlettel vegyi támadást készítenek elő Idlíbben, hogy ürügyet szolgáltassanak egy Szíria elleni újabb rakétatámadásra, nyugati fővárosokban viszont arra figyelmeztetnek, hogy a szíriai kormányerők offenzívára készülnek a túlnyomórészt a Damaszkusz ellen harcoló erők által ellenőrzött tartományban.

Moallem szíriai külügyminiszter szintén csütörtökön leszögezte, hogy Szíria be fogja fejezni Idlíb tartomány felszabadítását, függetlenül attól, hogy Washington és szövetségesei csapást mérnek-e a területére, az an-Nuszra Front megmentése érdekében. Kijelentette, hogy Szíria folytatni fogja katonai együttműködését Iránnal.

Közben Stefan Di Mistura szíriai ENSZ-különmegbízott úgy vélte, nem tenné indokolttá a szíriai Ídlíb területén folytatandó offenzívát az, hogy az arab ország észak-nyugati részén fekvő tartományban mintegy 10 ezer, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető fegyveres van. Szerinte több millió civilt veszélyeztethet egy közelgő damaszkuszi offenzíva.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »